Читај ми!

Повећана размена Србије и Русије

Председник Привредне Коморе Србије Милош Бугарин изјавио да је трговинска размена Србије и Русије достигла прошле године 3,3 милијарде долара и да је повећана за 22 процента у односу на 2010. годину.

Трговинска размена Србије и Русије достигла је прошле године готово 3,3 милијарде долара и бележи раст од 22 одсто у односу на претходну годину, изјавио је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Извоз из Србије повећан је око 49 одсто и његова номинална вредност износи 795,7 милиона долара, а увоз бележи раст око 16 процената и достигао је готово 2,5 милијарди долара, рекао је председник Бугарин на сајму прехрамбене идустрије "Продекспо" на коме уз подршку ПКС учествују и српске комапније.

Негативан салдо у трговини Србије са Русијом је 1,7 милијарди долара, а уколико би се изузели енергенти који чине 70 одсто српског увоза, робна размена две државе била би уравнотежена, рекао је Бугарин.

Русија је шести партнер Србије у извозу, а први у увозу, покривеност увоза извозом износи око 32 одсто, 648 српских компанија извози на руско тржиште, а 565 увози.

Бугарин је подсетио да је ПКС реализовала посете српских привредника Калушкој и Курској области, Краснодарском крају, Републици Татарстан, Нижегородској области.

Успешна сарадња две коморе огледа се и у прошлогодишњем пројекту "Повећање извоза на тржишта Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана", када су сагледани сви проблеми и потребе привредника из Србије и тренутно се активно ради на њиховој реализацији, закључио је Бугарин.

У оквиру сајма "Продекспо" организован је први састанак председника ПКС Бугарина и Сергеја Катирина, новог председника Привредне коморе Руске Федерације током кога су они разговарали о интензивирању привредне сарадње две земље, преноси сајт ПКС.

У циљу подршке и пружања повољнијих услова за рад привредника обе стране договорено је да се организује пословни форум у Москви, уз свесрдну помоћ Трговинско-индустријске коморе Руске Федерације, на коме би се представили пројекти за привлачење руских инвестиција у српску привреду.

Бугарин је подсетио да српске компаније и привредници традиционално учествују на Међународној изложби хране и пића "Продекспо" у Москви, као и да је ПКС за свеукупан наступ на овој сајамској манифестацији две године за редом добила дипломе за успешну сарадњу и поуздано партнерство.

Српске компаније на сајму "Продекспо" која је почела 13. и трајаће до 17. фебруара представља потенцијале овдашње прехрамбене индустрије.

У организацији ПКС уцествује 12 српских предузећа, то су: "Здраво Органик", "Клас Комерц" - Параћин, "ИТН" - Београд, "Пионир" - Суботица, "Аретол" - Нови Сад, "Венац" - Стара Пазова, "Мастер Фриго" - Београд, "Фриго Жика Соко" - Рума, "Банини" - Кикинда, "Промонт Гроуп" - Нови Сад, "ПИК Бечеј" - Бечеј и "Алева" - Нови Кнежевац.

Учешће тих компанија има за циљ да допринесе истраживању потреба руског тржишта, како би се повећао пласман српских производа и услуга и створио бољи имиџ српских фирми.

Сајам "Продекспо" 2012. године одржава се под покровитељством Трговинско-индустријске коморе Русије, уз подршку руског Министарства пољопривреде.

Учествује више од 2.200 фирми, из 60 земаља света, а 80 одсто излагача су водеће светске компаније.

ПКС дуги низ година организује заједнички наступ српских привредника на овој највећој и најпосећенијој изложби у Русији и источној Европи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво