Читај ми!

Одложено плаћање добро дође

Грађани све чешће купују само најнеопходније животне намирнице, па је у корпи све мање производа. Потрошачи користе плаћање робе на одложено, али стручњаци упозоравају да је неопходан опрез.

Пад животног стандарда и недостатак новца натерао је бројне потрошаче да мање купују, па чак и да се многих ствари одрекну. У таквој ситуацији, чини се, одложено плаћање на 30, 60 па чак и 180 дана може добро да дође.

Иако је увек боље трошити онолико колико се има, када то није могуће, кажу стручњаци, одложено плаћање је добра опција. Али, како наводе, то би требало користити само да се тренутак немања превазиђе и додају да је веома важно бити опрезан.

"Суштина је да сви буду свесни да ће то доћи на наплату и да не уђу у проблем да групишу све те наплате у једном тренутку када буду у проблему са исплаћивањем свих тих рата", каже Душан Узелац, уредник портала "Каматица".

У последње време постоје понуде захваљујући којима, када рачуни дођу на наплату, једва можете да се сетите шта сте купили, будући да је рок плаћања 180 дана.

У једној од таквих продавница кажу да куповина на одложено плаћање чини више од три одсто промета. Компанија сама финансира све трошкове, па купци не плаћају камату.

"Могућност одложеног плаћања, као и све популарније акције су један од најбољих видова да се потрошачу тренутно помогне, односно да се поторшач врати у малопродајне објекте у броју у ком је некада ту био", каже Оливера Ћирковић из "Универекспорта".

Одложено плаћање чак и при куповини основних животних намирница, само одсликава стање у привреди и џеповима грађана.

Биљана Степановић из "Бизнис инфо групе" каже да и самим трговцима то не иде у прилог, зато што они чекају да им се плати за 90 или 180 дана.

"Они за то време морају или да не плате добављачу или да га отерају у губитке и неликвидност или да узму кредит и да их то кошта, да плаћају камату и да можда превале у цену", објашњава Степановићева.

Зато не чуди најава трговаца да би ограничавање рокова плаћања на највише 60 дана, могло да скрати и одложено плаћање на максимално 60 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво