Читај ми!

Кредит без камате

Некада омиљено средство плаћања деведесетих година, чек поново заузима примат над картицама на одложено плаћање. Куповина на почек - одговор на екомомску кризу. У промету око три милиона чекова.

Економска криза и пад промета у трговинама натерала је трговце, али и грађане да се врате куповини на почек. 

Поставља се питање да ли је чек одлагање немаштине или врхунска довитљивост наших грађана као одговор економској кризи. Између те две могућности у ствари и нема разлике јер се већ три деценије тако довијамо и краткорочно кредитирамо.

У трговачким ланцима се седам одсто промета наплаћује чековима. Ипак, чек је новац. Чекови су у Србији и даље нека врста резервне валуте. Доказ за то је да је у промету око три милиона чекова.

Ако се зна да је плаћени просечан рачун од три до четири хиљаде динара онда је то сума од 120 милиона која се плаћа чековима само преко поштанске штедионице.

Критеријуми за добијање чакова су исти као и код издавања платних картица. Везани су за текуће рачуне којих је последњих годину дана више за 120.000. И задуженост по том основу је порасла за пет милијарди динара. Кашњење у покривању минуса сада је скоро девет одсто. Зато банке не одобравају чекове по аутоматизму.

Зоран Росић из Поштанске штедионице каже да су основни критеријуми за одобравање чекова су редовност и висина плата или неких других примања.

"Други елемент је да ли клијент у тренутку када захтева чекове има неку кредитну картицу. Трећа ствар је већ одобрени број чекова", каже Росић.

До 2005. године трговци су чекове могли да продају Народној банци уз попуст или плаћају робу трећим лицима. Такав посао се звао есконт. Због све мање сигурности и редовности зараде чекови имају наличје и ризике.

"По закону се то сврстава у кривично дело, издавање чекова без покрића и у вези са тим банка не покреће никаве тужбе, али скида новац са рачуна. Ако нема новца онда клијет иде у дозвољени минус, а ако нема одобрени дозвољени минус онда иде у недозвољени минус", каже Душан Узелац са сајта Каматица.

Узелац каже да ће први новац који легне на рачун бити упућен за намирење чекова.

Да су чекови били и да ће и даље бити у моди, говори податак да су прошле године ухапшене две криминалне групе које су фалсификовале чекове.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво