Читај ми!

Улагања упркос кризи

Упркос мањем буџету, Министарство одбране ће ове године уложити 20 милиона евра у развој капацитета и пројекте Војно-техничког института у Жаркову, каже министар Драган Шутановац. Институт "срце и мозак" одбрамбене индустрије Србије, додаје Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да ће то министарство, упркос смањењу буџетских издвајања, ове године инвестирати око 20 милиона евра у развој капацитета и пројекте Војно-техничког института (ВТИ) у Жаркову.

"Ми смо у протеклих неколико година сваке године инвестирали новац са жељом да ВТИ поново буде лидер, не само у региону, него и шире", истакао је Шутановац после презентације могућности те војно-научне установе амбасадорима и војним изасланицима акредитованим у Србији.

Министар је оценио да је тај институт "срце и мозак" одбрамбене индустрије Србије и подсетио да је, од свог оснивања, та установа развила око 1.300 производа из области наоружања и војне опреме али и оних за цивилне потребе.

Шутановац је додао да су сви највећи извозни пројекти које је остварила одбрамбена индустрија Србије покренути у ВТИ, истакавши да се посетом амбасадора и војних изасланика отвара могућност наставка међународне сарадње.

Говорећи о едукативним капацитетима ВТИ, министар је рекао да је у претходном периоду 25 алжирских официра завршило последипломске студије на институту, а да се ускоро очекује нова група страних старешина који ће своје школовање наставити у Београду.

Након обилска ваздушног тунела, који служи за испитивање аеродинамичких особина нових летелица и који је једини те врсте у овом делу Европе, Шутановац је подсетио да је пред распад СФРЈ у институту био развијан и вишенаменски надзвучни борбени авион.

Према његовим речима, Србија има стручњаке који би могли да наставе тај пројекат, али држава више нема економске капацитете за тако нешто. "Све водеће земље у свету тако сложене авионе развијају у кооперацији", навео је Шутановац.

Америчка амбасадорка Мери Ворлик рекла је да је имала велико задовољство да се упозна са огромним могућностима института, додавши да се нада ће САД остварити сарадњу с том установом.

Руски амбасадор Александар Конузин је, за време презентације развојних пројеката ВТИ, предложио да се извиђачке беспилотне летелице које Србија развија набаве за потребе руско-српског хуманитарног центра који се оснива у Нишу. "Ради се о опреми која може да се користи и у цивилне сврхе, на пример, приликом контроле пожара", додао је Конузин.

Презентацију могућности ВТИ одржао је директор установе, пуковник Зоран Рајић, који је рекао да се у овом тренутку ради на 35 пројеката, међу којима је издвојио беспилотне летелице "врабац" и "пегаз", против-оклопни систем "бумбар", самоходно возило артиљерије калибра 122 милиметра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво