Читај ми!

Муке са отплатом кредита

Стручњаци упозоравају да се повећава број оних кредита чија отплата касни. Када је реч о стамбеним, где је улог највећи, касни се у нешто више од 4.000 кредита, од којих је половина у швајцарским францима.

За две године, банке су одузеле 260 станова због немогућности враћања стамбених кредита. Стручњаци кажу да у поређењу са бројем одобрених кредита то није алармантно, али јесте чињеница да се повећава број оних кредита чија отплата касни. Истовремено, појавили су се и први стамбени кредити у динарима.

Највише проблема са отплатом кредита имају грађани који су остали без посла и они чије су рате надмашиле њихове платежне могућности због раста евра или швајцарског франка.

Од укупно 1.260.000 кредита касни се у отплати скоро сваке десете позајмице. Када је реч о стамбеним, где је улог највећи, касни се у нешто више од 4.000 кредита, од којих је половина у швајцарским францима.

Генерални секретар удружења банака Верољуб Дугалић објашњава да банка прво позива клијента на разговор и да, ако проблем није озбиљан, нуди репрограм, грејс период.

Међутим, ако је проблем већи, банка је принуђена да активира хипотеку, рекао је Дугалић.

До сада су банке одузеле 260 станова. Међутим, тиме се муке дужника не завршавају. Уколико је вредност некретнине коју је банка одузела и продала на лицитацији мања од вредности кредита, клијент мора да надомести разлику.

"Ако је кредит осигуран онда је дужан нама, односно 75 одсто је дужан нама, а 25 одсто банци. До сада нисмо имали такве случајеве у крајњем исходу, али ових дана су управо покренуте четири такве тужбе", каже Весна Ћирић из Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

Стручњаци кажу да је систем такав да ни корпорација ни банка никада неће бити на губитку, већ само клијенти и да би за њих било најбоље да се одмах обрате банци.

"Суштина је комуницирати са банком и рећи: 'Ја не могу то да отплатим у овом тренутку'. Банка ће изаћи са предлогом како то да се реши, да се стопира, репрограмира или кредит пребаци на неког ко је платежно способнији", каже Душан Узелац, уредник сајта Каматица.

Према његовим речима, варијанте су различите и банке ће одлучити шта је најбоље и за клијента и банку. 

Ако је за утеху, коначно су се појавили и стамбени кредити у динарима. Њих одобрава Сосијете Женерал банка, а за клијенте то значи једна брига мање – нема ризика који са собом носи курс евра или швајцарца.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво