Читај ми!

Стари број, нови оператoр

Државана секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић, најавила је да ће од 1. јула грађанима бити омогућено да мењају операторе без промене броја мобилног телефона. Поступак преноса бројева у мобилној телефонији одлаган због понављања тендера за набавку опреме, каже Матићева.

У Србији ће од 1. јула бити омогућено преношење бројева у мобилној телефонији, изјавила јe државана секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић.

Матићева је агенцији Бета рекла да је, после неколико одлагања, 1. јул рок који чврсто стоји, додајући да је преносивост бројева у мобилној телефонији тренутно у фази тестирања.

"Сва три опетратора тестирају опрему коју је поставила Републичка агенција за електронске комуникације (Рател), за сада нико нема притужбе", рекла је државна секретрка за Дигиталну агенду.

Матићева је истакла да ће грађани моћи да задрже свој број мобилног телефона, укључујући и позивни број, али да промене операторе ако нису задовољни услугама, односом према њима или било којим другим аспекотом мобилне телефоније.

Према њеним речима, преносовист бројева по правилу не доводи до "велике сеобе" корисника од једног до другог оператора, али да сама та могућност подиже квалитет.

Када оператори знају да због квалитета услуга можете прећи код другог оператора, врло пажљиво ће са вама комуницирати и трудити се на сваки начин да задрже корисника, објаснила је Матићева.

Тендер одложио поступак

У Србији раде три оператора мобилне телефонију - Телеком Србије, Теленор и Вип мобајл, који заједно имају око десет милиона корисника.

Преносивост бројева у мобилној телефонији требало је да почне од 1. јануара, али је почетак примене одложен због поновљеног тендерског поступка за набавку опреме.

Према Правилнику о преносивости бројева, корисници ће за пренос броја плаћати накнаду од 200 динара новом оператеру.

Након преноса броја нови оператор је дужан на плати 1.000 динара компанији из чије мреже је преузео број.

Пренос броја може да се одбије у случају да је корисник мање од три месеца у мрежи даваоца, као и у случају неплаћених дуговања из постпејд уговора.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи