Почетна цена акције НИС-а 500 динара

Одлуком Скупштине акционара о подели акција међу запосленима у НИС-у и грађанима Републике Србије смањена цене једне акције до минималног нивоа који предвиђа закон, односно, на 500 динара.

Скупштина акционара Нафтне индустрије Србије донела је одлуку о подели акција међу запосленима у НИС-у и грађанима Републике Србије, према којом је број тих хартија од вредности повећан на 163.060.400 комада, при чему је смањена цене једне акције до минималног нивоа који предвиђа закон, односно, на 500 динара.

Скупштина акционара донела је одлуку да се унесу одговарајуће измене у оснивачком акту и Статуту НИС-а.

Такође, Скупштина акционара одобрила је именовање Виталија Баранова за члана Управног одбора НИС-а, наведено је у саопштењу те компаније.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко изјавио је током викенда да је та компанија спремна да малим акционарима исплати цену акције која неће бити мања од оне која је плаћена приликом приватизације НИС-а, која не може да буде мања од цене коју је "Гаспромњефт" платио за једну акцију НИС-а, односно 96 евра по акцији (око 9.000 динара).

Министар економије Млађан Динкић најавио је прошле недеље да ће грађани Србије, акције НИС-а "добити врло брзо, много брже него што се надају".

Законски рок за поделу акција НИС-а истекао је 10. августа 2009. године, како је то предвидео Закон о подели бесплатних акција јавних предузећа, који је донет у децембру 2007. године.

На основу њега би грађани, који досад нису добили акције у приватизацији, требало да добију акције НИС-а, Електропривреде Србије, "Телекома", Аеродрома Никола Тесла, "Јат Ервејза" и "Галенике".

број коментара 0 Пошаљи коментар