Фратини: Очекујем веће инвестиције

Економска криза у еврозони и Италији не угрожава привредну сарадњу са Србијом, каже министар спољних послова Италије у разговору за РТС.

Годинама прворазредни спољнотрговински партнер наше земље, Италија је и једини стратешки партнер Србије у Европској унији. Две стотине педесет италијанских форми које послују код нас запошљавају 18.000 радника.

Робна размена две земље ове године достићи ће рекордне три милијарде евра, а њен посебан квлалитет је у томе што је скоро цео српски увоз из Италије покривен пласманом наших производа и услуга на италијанско тржиште.

Поједине песимистичке прогнозе да би криза у Италији, која има буџетски дефицит од 120 процената, могла да угрози италијанске инвестиције код нас, оповргао је шеф италијанске дипломатије.

"Кроз билатералну сарадњу, нарочито у области економије, Италија и Србија су ове године повећале обим робне размене за скоро четвртину. Индустријска производња у Италији је последња два месеца, порасла за 4,6 одсто. То је позитивна порука вама. Италијански извоз је у протеклих пола године повећан 17 одсто. Дакле, у будућности, видим само могућности за веће инвестиције у Србији", каже Фратини.

За економску сарадњу са Италијом посебно су важни партнерство са "Фијатом", планови "Бенетона" да после куповине "Нитекса" инвестира 50 милиона евра и запосли 3.000 људи.

Присуство водећих италијанских банака и осигуравајућих кућа значајно је за финансијски сектор у нашој земљи. Инфраструктурним, комуналним и еколошким пројектима у Србији, на располагању је кредит италијанске владе од око 30 милиона евра.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 13. окт 2011, 20:55)
anonymous [нерегистровани]

Cekam

I ja ocekujem i cekam pa nista. Znaci on i ja isti.

(четвртак, 13. окт 2011, 18:31)
anonymous [нерегистровани]

strane banke

Srbiju su preplavile strane banke, a kamatna stopa je jos uvijek previsoka.

(четвртак, 13. окт 2011, 16:48)
anonymous [нерегистровани]

Fratini

Srbiji nisu potrebne banke da uzimaju pare narodu i naplacuju kamate. Srbiji je potrebna damaca Banka.. Srbiji su potrebne fabrike i proizvodnja.