Бела књига за енергетику

Руководиоци ЕПС-а и представници Владе потписали са страним инвеститорима неколико уговора за улагања у област енергетике. Пројекти из ЕПС-ове Беле књиге доносе пола милијарде евра инвестиција у српску енергетику.

Јавно предузеће "Електропривреда Србије" представило је Белу књигу, стратешки документ усклађен са захтевима Европске уније до 2020. године у области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности.

Руководиоци ЕПС-а и представници Владе, са страним инвеститорима, потписали неколико важних уговора и протокола за улагања у ту област.

ЕПС и немачка компанија "RWЕ Innogy" потписали су уговор о оснивању заједничке компаније "Моравске хидроелектране", за изградњу пет хидорелектрана на Великој Морави.

Уговор су потписали генерали директор ЕПС-а Драгомир Марковић и директор компаније "RWЕ Innogy" Фриц Фаренхолд и директор хидропројеката и нових пројеката те компаније Олах Хајл.

Потписивању су присуствовали премијер Србије Мирко Цветковић, министар пољоприведе, водопривреде и трговине Душан Петровић, министар заштите животне средине Оливер Дулић и саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић.

Премијер Цветковић је рекао да ЕПС представља стратешко предузеће за Србију, јер то јавно предузеће сваке године уложи око 400 до 500 милиона евра, у проширење капацитета и одржавање постројења, што је значајно за подстицање осталих делова привреде Србије.

Заједничка компанија ЕПС-а и "RWЕ Innogy" биће независни произвођач електричне енергије и у наредним годинама треба да изгради најмање пет хидроелектрана на Великој Морави, укупне снаге 150 мегавата, а вредност пројекта процењена је на 352 милиона евра.

Приликом предствљања Беле књиге ЕПС-а у Белом двору, потписан је и протокол о сарадњи између Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде и ЕПС-а, вредан 90 милиона евра.

Области у којима ће сарађивати то министарство и ЕПС су изградња хидроелектрана, ветрогенератора, коришћење соларне енергије и биоразградивог отпада, као и повећање енергетске ефисканости у руралним подручјима и рекултивација пепелишта.

Такође, потписан је и предуговор о изградњи соларне електране на Златибору, снаге пет мегавата, изумеђу ЕПС-а, компаније "Дунав осигурање" и општине Чајетина, што је пример спровођења пројекта из Беле књиге.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 24. мај 2011, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

hmmm

da ne kritikujem unapred ali ekonomski i energetski ove najave (barem ona sa solarnom enegijom) su apsolutno bacanje novca ... očito da govorimo o nekim preporukama EU i namerama ali ne i o potpisanim ugovorima ... videćemo ...