Нови рок "Телекому Аустрија"

"Телеком Аустрија" добио је додатних 15 дана да побољша понуду за куповину 51 одсто капитала "Телекома Србија".

Радна група Владе Србије за продају "Телекома" продужила је "Телекому Аустрија" рок за достављање побољшане понуде до 3. маја. Рок од 15 дана, који је раније дат компанији "Телеком Аустрија" да побољша понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома Србија", истекао је данас.

Одлука је донета на захтев "Телекома Аустрија" за допуну достављене документације и прилагођавање финансијског дела понуде условима који су прописани тендером, наведено је у саопштењу.

Премијер Мирко Цветковић раније је рекао да су могућа три исхода продаје "Телекома".

Пре свега, могуће је да "Телеком Аустрија" побољша понуду и понуди цену од 1,4 милијарде евра за 51 одсто капитала "Телекома Србија", што је био минимални услов на тендеру за продају те компаније, и понуда би у том случају била прихваћена, каже премијер.

Друга могућност је, како је навео Цветковић, да аустријски "Телеком" не побољша понуду, што би значило да се обуставља поступак продаје "Телекома Србија".

"У случају да аустријски 'Телеком' побољша понуду, али недовољно, отвориће се формални преговори са циљем да се види да ли ће се постићи утврђена минимална цена", рекао је Цветковић.

Петнаест дана рока за допуну

Након што је Радна група за продају "Телекома" 29. марта констатовала да је понуда Аустријанаца за куповину 51 одсто акција српске компаније непотпуна, односно да финансијски део понуде не одговара условима прописаним тендером, "Телекому Аустрија" је дато 15 дана да допуни документацију и прилагоди понуду.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић каже да је очигледно да је напуштен поступак тендера и да су почели директни разговори са јединим понуђачем.

"Чудно је зашто се онда уопште продужавају рокови, када је реч да се праве уступци и са једне и са друге стране", каже Ковачевић.

Тендер за продају "Телекома Србија" истекао је 22. марта, а за куповину акција једино је стигла понуда "Телекома Аустрија", који је био спреман да плати 950 милиона евра за капитал и 450 милиона евра за инвестиције, што није у складу са финансијским условима.

Према анализи Комисије која је добијена на основу прихода од мобилне телефоније, "Телеком Србија" има 50,7 одсто удела на тржишту, "Вип мобајл" 8,8 одсто, а "Теленор" 40,5 одсто, а уколико би аустријска компанија преузела већински део српског "Телекома", тада би имала удео од 59,5 одсто на српском тржишту.

Уколико се као критеријум примени број претплатника мобилне телефоније, "Телеком Аустрија" би у том случају имао удео од 71,3 одсто на српском тржишту после преузимања "Телекома Србија", који тренутно има 59,7 одсто тржишта.

Председник Комисије за заштиту конкуренције Весна Јанковић изјавила је да би "крајем маја или почетком јуна" та Комисија требало да донесе решење да ли би "Телеком Аустрија", уколико постане већински власник Телекома Србија, кршио Закон о заштити конкуренције.

Влада Србије је 20. октобра 2010. године расписала тендер за продају 51 одсто капитала "Телекома Србија". Међутим, само је "Телеком Аустрија" дао понуду и то 15 минута пре краја истека тендера.

број коментара 27 пошаљи коментар
(среда, 13. апр 2011, 11:53)
anonymous [нерегистровани]

...

Ови баш решили да продају, продаја нема алтернативу...

(среда, 13. апр 2011, 11:47)
anonymous [нерегистровани]

Ужас

Не знам ко вам је дозволио да ово продајете. Народ то очигледно не жели. Гласање ако већ тако хоћете.

А Телеком продају као да је приватна својина, по својој одлуци и правилима...

(среда, 13. апр 2011, 11:16)
R.Jovan [нерегистровани]

Osecaj ?!

Novo produzenje roka za prodaju "Telekoma" u meni izaziva takav osecaj gadjenja i ponizenja, da vise ne zasluzuje nikakav komentar... Ja ne znam, kakav to zeludac imaju ljudi, koji sede u Vladi ove drzave...???

(среда, 13. апр 2011, 10:08)
Горан [нерегистровани]

Неупућен

И од овакве владе, па је превише. Не знам шта се више чека. Да ли још увек нису испоштовани сви који то очекују, или нису довољно, или им још увек није легла кинта на рачун.

(среда, 13. апр 2011, 08:05)
Crnogorac [нерегистровани]

Klonirajte TITA :)

Nas telekom je odavno pod imenom T-com, T-mobile i shto se konkretno cijena tice, preko noci su skochile duplo.

(среда, 13. апр 2011, 06:38)
anonymous [нерегистровани]

Ustupci

Nerazumem uopste cemu rokovi ako mogu da se produzavaju? Isto zasto komisiji za zastitu konkurencije treba toliko vremena da se izjasni?
To su proste brojke ili jeste ili nije! Kao i uvek lov u mutnom na svim nivoima!

(среда, 13. апр 2011, 00:00)
JEREMIJA KRSTIC [нерегистровани]

i tako to

Trba im odobriti beskamatni kredit da to kupe što pre .Jao Srbijo šta si bogu zgrešila ,te ovako ispaštaš .

(уторак, 12. апр 2011, 23:02)
anonymous [нерегистровани]

Socijalno odgovorna vlast

nema alternativu. Ili prodaja jedinog preostalog, ili...

(уторак, 12. апр 2011, 22:15)
Ekonomista [нерегистровани]

Telekom u Vlasnistvu drzave Srbije!!!!

Prosto nemogu da verujem da ljudi iz vlasti zele da prodaju Telekom.Preduzece u Srbiji sa najvecim prihodima prosto nesme biti prodato.Mislim da je to greska,i prodajom Telekoma necemo dobiti jeftinije cene, i izgubicemo jednu od najacih kompanija u Srbiji!!!

(уторак, 12. апр 2011, 20:25)
anonymous [нерегистровани]

Labudova pesma

Prodaja telekoma je labudova pesma ove ovakve vlasti, ali, na žalost i domaće privrede. Sledi kolonizacija i ropstvo.