Седам компанија у трци за "Телеком"

У трци за куповину компаније "Телеком" учествује седам компанија: "Дојче телеком", "Франс телеком", "Телеком Аустрија", "Америка мовил", "Ведер инвестментс", "Турксел" и "Вимпелком". Рок за доставу понуде је 21. фебруар.

Седам компанија пријавило се у року за учешће на тендеру за куповину 51 одсто акција "Телекома Србије". То су компаније "Дојче телеком", "Франс телеком", "Телеком Аустрија", "Америка мовил", "Ведер инвестментс", "Турксел" и "Вимпелком".

Увидом у поднету документацију, тендерска комисија закључила је да је свих седам компанија квалификовано за учешће на тендеру, истиче се у саопштењу Министарства финансија.

Следећи корак у поступку продаје већинског пакета акција "Телекома Србије" је уплата и достава доказа о уплати која ће омогућити увид у документацију српске телекомуникационе компаније, истиче се и додаје да рок за то није предвиђен.

"Све компаније имају рок до 21. фебруара 2011. године да доставе обавезујућу понуду за куповину "Телекома Србије", а уколико буде више понуда, крајем фебруара биће организована аукција пред телевизијским камерама", рекао је државни секретар Министарства финансија Вук Ђоковић.

Према његовим речима, купац ће бити компанија која на аукцији понуди највећу цену, а у случају да стигне само једна обавезујућа понуда, "Телеком" ће бити продат по понуђеној цени.

Како је додао Ђоковић, купац већинског удела у "Телекому" мораће да добије сагласност антимонополских комисија у Србији, Босни и Херцеговини и у Црној Гори, где је "Телеком" власник телекомуникационих компанија, после чега ће уследити уплата новца.

Ђоковић је изразио очекивање да ће то да буде крајем прве половине следеће године.

Влада Србије је на продају понудила пакет од 51 одсто акција од укупно 80 одсто акција које држава Србија има у "Телекому". Преосталих 20 одсто је у власништву грчке компаније ОТЕ у којој "Дојче телеком" има 30 одсто капитала.

Министарство финансија објавило је 20. октобра тендер за продају 51 одсто акција "Телекома", чија је укупна вредност процењена на 2,43 милијарде евра.

Компанија "Телеком Србије" имала је профит од 13,3 милијарде динара у 2009. години и према томе била компанија са највећом нето добити на спрском тржишту.

У власништву "Телекома" су телекомуникационе компаније "Мтел" у Црној Гори и "Телеком Српске" у Босни и Херцеговини. 

Ко су потенцијални купци? 

Руска компанија "Вимпелком", листирана на Њујоршкој берзи, послује на тржиштима Русије, Украјине, Казахстана, Узбекистана, Таџихитана, Грузије, Јерменије, Киргистана, Вијетнама и Камбоџе и има 92 милиона корисника мобилне телефоније.

Турска команија "Турксел" има 34 милиона корисника и послује у Турској, Азербејџану, Казахстану, Грузији, Молдавији, Украјини и Кипру. Власник "Турксела" и "Вимпелкома" је руска "Алфа група", чији је власник Михаил Фридман.

Телекомуникациона компанија "Америка мобил", у власништву мексичког милијардера Карлоса Слима, послује у 18 држава Северне и Латинске Америке, има више од 211 милиона корисника мобилне телефоније и 27 милиона корисника фиксне телефоније.

Италијански "Ведер инвестментс" је приватна телекомуникациона компанија, у којој 97 одсто власништва има Египћанин Нагиб Савирис. Компанија има више од 112 милиона корисника мобилне и фиксне телефоније и интернета у осам држава.

"Ведер инвестментс" је власник и египатске комапније "Ораском телеком", трећег по величини оператера мобилне телефоније у Италији "Винд телекомуникације" и трећег мобилног оператера у Грчкој "Винд Хелас".

"Дојче телеком" посулује у 50 земаља, има више од 200 милона корисника, а у 2009. години приход групе био је 64,6 милијарди евра. Више од половине прихода остварено је ван Немачке. Прошле године је запошљавао 260.000 људи.

Група "Франс телеком" је, крајем септембра 2010, имала више од 203 милиона корисника у 32 земље. Међу њима су 144,5 милиона корисници мобилне телефоније и више од 13,3 милиона корисника АДСЛ интернтета. Главни бренд им је "оранж".

Група "Телеком Аустрија" послује још и у Белорусији, Бугарској, Хрватској, Лихтенштајну, Македонији, Словенији и Србији. У 2009. години приход групе био је 4,8 милијарди евра, а имали су 21 милион корисника. Запошљавају 16.573 радника, а у Србији имају мобилног оперетера "Вип мобајл".

број коментара 4 пошаљи коментар
(субота, 11. дец 2010, 09:29)
anonymous [нерегистровани]

telekom

sta je jos ostalo da se proda? Bicemo stranci u svojoj zemlji

(петак, 10. дец 2010, 21:23)
anonymous [нерегистровани]

Ispostujte igru

Treba ispostovati teatar do kraja kad su ljudi vec kupili ulaznice za predstavu.
Nazalost nema tu niceg iznenadjujuceg kad se zna ko igra glavnu ulogu i ko je gazda i to vise od pola stoleca. Uzaludno su se nasi pretci odupirali i prolivali svoju krv. Ima li jos neko da je zaboravljen u Srbiji, a da nije rehabilitovan? Treba se svakome oduziti na taj nacin dok imamo svoju Drzavu.

(петак, 10. дец 2010, 19:38)
anonymous [нерегистровани]

vec resena stvar

ma dojce telekom kupuje...to se zna vec dugo

(петак, 10. дец 2010, 19:00)
anonymous [нерегистровани]

Ko da

najvise!