Београдски аеродром "шири крила"

Најперспективнија ваздушна лука у региону, аеродром "Никола Тесла", уз проширење терминала, нову управну зграду и изградњу још једне полетно-слетне писте, добиће потребан капацитет да годишње опслужи преко 5 милиона путника, у следећих десет година. Аеродром оборио историjски рекорд, са преко 14.000 путника у дану.

Према развојном мастер плану Министарства за инфраструктру, аеродром "Никола Тесла" најперспективнија је ваздушна лука у региону која ће, уз инвестиције од 118 милона евра у проширење терминала, нову управну зграду и изградњу још једне полетно-слетне писте, добити потребан капацитет да годишње опслужи преко 5 милиона путника, у следећих десет година.

Аеродром је ових дана и оборио историjски рекорд-преко 14.000 путника у једном дану.

Број нових линија према Египту је удвостручен, према Турској има их више за трећину, а права атракција ове године је Шпанија, пут које лете и шпанске авиокомпаније и ЈАТ скоро свакодневно. Пад се, међутим, бележи када је реч о саобраћају према Црној Гори и Грчкој.

У Аеродрому "Никола Тесла" кажу да ће највише користи од Споразума о отвореном небу имати путници и тако ће постојати и здрава конкуренција.

Велимир Радосављевић, генерални директор београдског аеродрома "Никола Тесла" рекао је да очекује да у наредних неколико дана београдски аеродром забележи историјски максимум у броју путника.

"Свакодневно имамо летове ка новим градовима, као што су Мадрид, Лондон и Дортмунд. Лете 32 компаније ка 51 дестинацији. На тај начин смо путницима обезбедили далеко већи избор, тако да могу да се определе према својим жељама и могућностима", нагласио је Радосављевић. 

Министарство за инфраструктуру сматра аеродром "Никола Тесла" највећим развојним пројектом у авиосфери, у наредних десет година.

Миодраг Миљковић, државни секретар Министарства за инфраструктуру каже да се технички услови углавном односе на терминале, и на полетно-слетну стазу.

Аеродроми који, такође, улазе у Мастер план, а намењени су међународном саобраћају, јесу: Батајница, Лађевци, Поникве, Вршац и Бор, док ће остали аеродроми, у договору са локалном самоуправом, морати да, уз приватизацију, буду укључени у мрежу аеродрома до 2017. године у Србији.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. јул 2010, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

taxi

meni su u subotu tražili 3500,00 din od aerodroma do centra grada. naravno da nisam pristala. pozvala sam telefonom, doslo auto za 5 minuta, i za 1200 me odvezli do tražene adrese, još sam na taj iznos imala 10 % popusta.

(понедељак, 05. јул 2010, 00:16) - Виктор [нерегистровани]

Погледати мало и преко плота

Због чега је потребна изградња још једне полетно-слетне писте? Женевски аеродром који тренутно има преко 6 милиона путника годишње има само једну писту.

(недеља, 04. јул 2010, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Transfer sa aerodroma

A kada ce aerodrom dobiti normalnu transfer liniju, da povezuje sa Bg,NS i ostalim gradovima i mestima? (ono sto ide/ne ide zvanicno na sat vremena, do odredjenog doba dana- to ne racunam)

(недеља, 04. јул 2010, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Kargo

treba izgraditi i kaRgo centar koji kosta 60 miliona $ pa makar ga dali pod najam za 1 evro - donece preko 20 000 novih radnih mesta i aerodrom pretvoriti u pravi mravinjak.Ipak dobro je sto se nesto desava i vreme je bilo jer narod gori od zelje da vidi zavrsene nove projekte.

(недеља, 04. јул 2010, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

može i tako da se kaže

A može i da se prizna da je Srbija cela izgubila nepojmljivo mnogo para, jer su do skoro većina putnika iz celog sveta , a najviše domaći ljudi, bili primorani da se na razne načine snalaze, ne bi li nekako uspeli da stignu kući ili negde otputuju.

(недеља, 04. јул 2010, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

Taxi

ne pale taksimetar vec ultimativno (nasilno) traze 2500 din do centra grada.

(недеља, 04. јул 2010, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Kao inzenjer vazdusnog saobracaja

Kao inz. vazdusnog saobracaja interesuje me a kakvi su planovi za aerodrom Konstantin Veliki, koji i te kakve predispozicije ima posle beogradskog ?! i pametnije bi vam bilo da tamo ulozite pare umesto sto imate nameru batajnicki da preuredjujete...

(недеља, 04. јул 2010, 17:36) - anonymous [нерегистровани]

Re: Promeniti mnogo toga!

Od 2003 mnogo toga se i promenilo ukljucujuci i sam terminal koji je potpuno renoviran.

(недеља, 04. јул 2010, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Marko!

Brate to je bilo pre 7 godina, od tada se mnogo stvari promenilo na bolje!

(недеља, 04. јул 2010, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

crna gora

pa i sada je povratna karta za 4 osobe 500 evra,kao da putujemo ko zna koliko daleko....