Отворен део саобраћајне обилазнице око Београда

Председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић, потпредседници владе, ресорни министри и градоначелник Београда Драган Ђилас отворили за саобраћај "сектор 4" обилазнице око Београда - од Орловаче до Остружнице.

Деоница обилазнице око Београда од Остружнице до Ибарске магистрале данас је отворена за саобраћај.

Тај део обилазнице је отворио председник Србије Борис Тадић, а церемонији су присуствовали премијер Мирко Цветковић, потпредседник српске владе Јован Кркобабић, градоначелник Београда Драган Ђилас, министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић и више министара.

Покретач развоја Србије

Председник Србије и председник Националног Савета за инфраструктуру Борис Тадић изјавио је да је саобраћајно и привредно повезивање Србије са ЕУ предуслов политичких интеграција.

Тадић је, на отварању сектора четири обилазнице око Београда, рекао да ће завршетком обилазнице Београд и додатно постати покретач развоја читаве Србије.

"Када Србија буде у привредном и саобраћајном смислу повезана са ЕУ, онда ћемо и политички лакше бити повезани са ЕУ. Србија не може да премости кризу ако заустави инвестиције у развој, морамо у годинама које долазе да пронађемо средства за развој. Ако зауставимо инвестиције, суочићемо се са тешким последицама у будућности", изјавио је Тадић.

Председник Тадић је истакао да је завршетак деонице од Обреновачке петље до Орловаче велики подвиг радника и инжењера српских путарских фирми, којима су они, како је истакао, повратили референце изгубљене у прошлим годинама.

"Захваљујем радницима, ово је велика победа рада, њихова победа. Знам колико им је тешко било. Без вас, људи, не можемо да завршимо овај посао. И инжењери су показали да наша грађевинска предузећа могу да раде и да они који су прошлих година изгубили поверње у њих могу да врате то поверење", рекао је Тадић.

"Од овога не треба да правимо велики спектакл, и, као у ранијим временима нестварне победе, ово је, пре свега, победа радника, јер овим су добили референце да крену напред", рекао је Тадић, истичући да ће тренутак за славље бити дан када ће бити завршен читав Коридор 10.

Према његовим речима, пред извођачима радова је тежак задатак да заврше деонице пет и шест, од Орловаче до Бубањ Потока на којима мора да буде изграђен велики број тунела и мостова.

Најава нових пројеката 

Градоначелник Београда Драган Ђилас захвалио је свима који су последњих месеци даноноћно радили да би обилазница око Београда била отворена и да би овај део Коридора 10 могао да се пусти у саобраћај.

"За Београд је кључна ствар да се ови радови на обилазници наставе што интензивније и да се уради део између Добановаца и Батајнице, као и сектори пет и шест," казао је Ђилас приликом отварања дела обилазнице око Београда код Остружнице и истакао да ће, када се то уради, један део саобраћаја моћи да се измести, јер ће се понудити алтернатива, а тиме смањити гужве у Београду.

Ђилас је подсетио да је град и до сада учествовао у пројектима који су важни и најавио да се у наредној години очекује да у Београду "почне да се гради нови мост" и да крену и други инфраструктурни пројекти, као што су Прокоп и градска желзница.

"Очекујемо разумевање Републике за то и све оно што је неопходно да би Београд био метропола, јер када се Београд развија то вуче и целу Србију", поручио је градоначелник.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. нов 2008, 21:16) - anonymous [нерегистровани]

Obilazi oko našeg džepa ili ne

Potpuno se slazem sa prethodnim komentarom.Samo bih dodao jos da treba i gradnju da odrade kvalitetno kako nebi bilo popravke za godinu dve.A jos kad bi kao u okruzenju postavili elektronske saobracajne znake to bi vec na nesto licilo.

(понедељак, 10. нов 2008, 12:09) - DJOLE,ATINA [нерегистровани]

Obilazi oko našeg džepa ili ne

Da je potrebno-potrebno je, ali i da nas mnogo više košta nego što je prava cena gradnje - i to je istina. U najmanju ruku za one prekide u radu. Makar sada da završe, kao i koridor 10, a ne da se oteže u nedogled. Ili skupi pare i radi ili ne počinji. Ostavlja se tako prostor za opravdanu sumnju da to neko koristi za ostvarivanje nezakonitih prihoda (narod uprošćeno kaže - neko trpa sebi u džep). Ako se hvataš u kolo - igraj!