Удовички: Закон о систему плата до краја јануара

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички каже за РТС да закон о систему плата мора бити усвојен до краја јануара. Истиче да Закон о систему плата треба да оде у скупштину, у наредних недељу-две дана и буде разматран кроз хитну процедуру.

Кори Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорила о Нацрту закона о платама којим се уређују платни разреди, каталог радних места и јединствени коефицијент за цео јавни сектор.

Поводом снежних падавина, а на питање да многе локалне самоуправе немају много средстава ни механизације да се изборе са зимским проблемима, министарка Удовички рекла је да је, кључно да знамо ко је за шта одговоран, и да локалне самоуправе имају сопствене буџете и не би требале да одговорност пребацују на тату државу.

Будући да Закон о платама чекамо већ три године, Удовички је навела да је овај Закон о систему плата на мишљењу и да се очекује да ће до краја јануара ући у скупштинску процедуру.

Министарка истиче да је то много сложен посао, јер не можемо да решавамо о односу плата кроз повећање плата. Кључно је да се уведе јасноћа и ред у читав систем и да сви сектори то виде.

Удовички, такође, објашњава да је отварање јединственог каталога послова, први корак у увођењу реда у читав систем, јер ће за све плате бити иста основица, а на основу коефицијента ће биће могуће поређење плата.

Распон коефицијената је од 1 до 7.5 при томе најмања основица је 22.000, а највећа 165.000.

Како наводи министарка, овим Законом о систему плата неће бити обухваћени функционери, ни јавна предузећа, јер ће се они решавати посебним законом.

"Овај оквирни закон поставља битне принципе по којима ће се други секторски закони доносити, а први принцип је једнака плата за исти рад", истакла је Удовички. 

Други принцип, додаје министарка, налаже да када новца буде у буџету он се најпре распоређује на оне који најмање примају.

Најсложенији посао јесу закони о платама у јавним службама.

"То значи да се опет само поставе принципи, па тек онда иду подзаконски акти, када ћемо почети да договарамо односе зарада. То ће бити негде на лето", рекла је Удовички. 

Синдикати имају примедбе на Закон пре свега због посебног коефицијента за минули рад и платних разреда, а новим законом неће бити иста плата кроз читав радни век плус минули рад, већ се очекује да боље обављате свој посао након неког времена и морате прећи у виши платни разред.

"Овим Законом минули рад улази у коефицијент плата", наглашава министарка.

Оно о чему би синдикати требало да се договоре, како мерити чији је учинак већи и ко треба да има веће плате, закључује Удовички.

 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 06. јан 2016, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

plate

Plate u javnom sektoru su tu negde osim ekstremnih slučajeva. Plate su trebale da se ograniče u javnim preduzećima, to jest, u svim preduzećima gde je država gazda. Opet će biti slučaj, fakultet u javnom sektoru i fakultet u javnom preduzeću neće se ni približno isto ceniti, a u slučaju gubitaka istih javnih preduzeća država sve nadoknadi i pruzeti dugove. Zbog toga treba sve privatizovati, pa kada dodje gazda neka da platu tim "čuvenim" stručnjacima iz javnih preduzeća i 10000 evra ako smatra da treba.

(среда, 06. јан 2016, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

plate

Ovaj zakon se donosi radi ujednačavanja zarada za isti posao , ali samo u javnom sektoru, ne i javnim preduzećima. Ovakav zakon će dovesti do generalnog smanjivanja zarada u javnom sektoru, što i jeste cilj, jer je državna kasa prazna.

(уторак, 05. јан 2016, 10:42) - Stojadin [нерегистровани]

Humanitarna crkavica

Biti ce platnih razreda,ali prvo da se rese tekuca pitanja vladajuce i opozicione garniture pa tek onda idemo mi obicni podanici

(уторак, 05. јан 2016, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

sigurica

"..Како наводи министарка, овим Законом о систему плата неће бити обухваћени функционери, ни јавна предузећа, јер ће се они решавати посебним законом..."
Poseban zakon za funkcionere i javna preduzeca? Jos tri godine cekanja?
Samo bez zurbe, molim!

(уторак, 05. јан 2016, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

bojim se....

da ce jednaciti po najnizim platama, a ne po najvisim

preteraste ga ljudi vise

stvorite posla i radnih mesta, pa cemo se mi sami izjednaciti, a ovo je stvarno besmisleno

(уторак, 05. јан 2016, 09:19) - Mark Tven [нерегистровани]

Na ravne časti.

Da li to znači da će se izjednačiti plate sa Beogradjanima? Znamo da su plate u ostalim mestima dosta manje nego u Beogradu a pogotovu u nerazvijenim Opštinama. Pozdrav iz Sjenice.