Чепурин: Русији потребни снажна Србија и "Србијагас"

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да је "Србијагас" поуздан партнер "Гаспрома" и изразио очекивање да ће Русија у наредном периоду унапредити сарадњу са српском гасном компанијом и покренути нове пројекте.

"Русији је потребна снажна Србија, као и снажан 'Србијагас' који стоји усправно", рекао је Александар Чепурин честитајући "Србијагасу" 10. годишњицу постојања, преноси Танјуг. 

Руски амбасадор је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити остварене нове могућности за сарадњу у тој области, додајући да је претходних 10 година успешног рада "Србијагаса" добар основ за будућност.

Чепурин је рекао да је сарадња Србије и Русије у гасном сектору заснована на узајамној користи, прецизирајући да Русија годишње испоручује Србији 1,5 милијарди кубних метара гаса.

Према његовим речима, "Гаспром" је у 2014. испоручио Европи укупно 146 милијарди кубних метара гаса и да је потрошња гаса у Европи повећана и да се очекује да ће "Гаспром" у 2015. испоручити Европи укупно 160 милијарди кубних метара тог енергента.

Амбасадор је додао да се Русија залаже да се узимају у обзир интереси Србије када је у питању снабдевање гасом, као и да је Русија више пута хтела да гасовод "Јужни ток" прође кроз Србију.

Чепурин је рекао да су у свету у току велике промене и да је потребно обновити дијалог између истока и запада како би се заједно супротставили глобалним претњама.

Када је реч о енергетици, руски амбасадор је поручио да ту нема граница и "да и Руси, Срби, Немци, Енглези имају заједничке интересе у области енергетике и гаса".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 02. окт 2015, 01:31) - anonymous [нерегистровани]

Rusi su danas spasioci svijeta

Hvala Rusijo,hvala Iranu,hvala Kini,hvala Kurdima,hvala Hezbolahu,i hvala svim koji uništavaju teroriste koji sijeku glave.