Самит у Београду, јачање економских веза

Први пут после три деценије, Србија ће угостити кинеског премијера, који ће са српским премијером у Београду бити домаћин Самита Кине и земаља централне и источне Европе.

Замишљен да чвршће повеже Централну Азију, нови пут свиле Кину доводи на Балкан. А, какав је пут кинеске и осталих делегација, од аеродрома до сала за састанке, вежба се од раног јутра. Скуп овог ранга захтевао је и генералну пробу.

"Самит у бројкама изгледа овако – 16 премијера, неколико стотина чланова делегација, 500 великих светских компанија са 1.200 представника, 1.100 новинара", каже Миливоје Михајловић, директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

И то је три пута више представника седме силе него што их је било на претходна два самита. Новинари у "Београду", а државнике ће угостити "Југославија". Овај пут реч је о истоименим салама.

Домаћин највећег скупа у региону је Палата "Србија", кроз коју ће за само један дан проћи 6.000 људи. За истим столом за којим су некад седели несврстани и највећи светски државници седеће премијер Кине и лидери 16 земаља централне и источне Европе.

Паралелно са политичарима, разговараће и привредници. У Центру "Сава" одржава се бизнис форум. Очекује се и потписивање важних уговора.

Како је за Политику изјавио кинески премијер Ли Кећанг, односи Кине и Србије су попут брзог воза који граби напред.

"На пример, прошле године је покренута тема пруге између Београда и Будимпеште, сада енергетика. У Србији у задњих 20 година нема хидроелектране и ту можемо да сарађујемо", каже Ли Манчанг, амбасадор Кине у Србији.

"Оно што је до сада показао овај вид сарадње јесте да су билатерални пројекти били најуспешнији, земље попут Пољске и Румуније су десетростуко увећале обим трговинске размене са Кином", каже Драгана Митровић, професор на Факултету политичких наука.

Десет милијарди долара кредита Кина је издвојила за овај део Европе.

"Изградили смо кинески мост, а у будућности ћемо направити кинески пут и кинеску електрану, чиме ће се осигурати неисцрпна покретачка снага развоја кинеско-српских односа", поручио је је премијер Ли Кећанг уочи доласка.

О значају пруге говори српски премијер Александар Вучић. Каже, Србија је пропустила многе возове у прошлости и нема деценије за њен завршетак. Верује да ће превоз путника из јужне у централну Европу тако бити лакши, пласман робе бржи, а наша привреда добиће источни ветар у леђа. А, како на источни ветар гледа Запад?

"Читаће се двојако. С једне стране постајемо занимљиви, важни, а са друге и ЕУ и САД са извесним подозрењем прате продирање Кине на регион југоисточне Европе", каже Драгана Митровић.

На крају посете, отвара за саобраћај мост који спаја Земун и Борчу. Изградња је симболична – километар и по дуг, грађен је у сарадњи са Кином, а назван по научнику Михаилу Пупину, чији живот оличава повезаност са Америком.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 14. дец 2014, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

Nika

Samit u Beogradu i susret sa premijerom Kine , države sa najjačom privredom sveta je velika šansa za Srbiju!

(недеља, 14. дец 2014, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Đerdap III

Dajte Kinezima da naprave Đerdap III ili hidrocentralu na Drini kao koncesiju.
Sve ostalo su krediti i loša rešenja.