Уговорен ремонт пруга на Коридору 10

Српске и руске железнице потписале су, током боравка руског председника Владимира Путина Београду у четвртак, анекс два уговора за реализацију руског кредита и то за реконструкцију три деонице пруга на Коридору 10, на северу Србије.

Горан Максић, директор Дирекције за инфраструктуру "Железница Србије", најавио је да би радови могли да почну већ за месец и по дана, и да ће укупна дужина реконструисаних пруга бити око 66 километара, преноси Танјуг.

На тим пругама ће бити враћене пројектоване брзине возова од 120 километара на сат, док се сада возови на њима крећу свега између 30 и 50 километара, нагласио је Максић.

"Тај чувени анекс 2.1 је, након дужих преговора и дешавања у Железницама, потписан јуче за реконструкцију три северне деонице на Коридору 10, од укупно шест предвиђених деоница", навео је Максић.

Директор Дирекције за инфраструктуру истиче да је коначно уговорен посао који обухвата извођење грађевинских и електротехничких радова и набавку једног дела материјала.

"Грађевински материјал за извођење радова набављен је из кредита Европске банке за обнову и развој и вредност тог материјала износи око 18,5 милиона долара, тако да је укупна вредност инвестиције око 67 милиона долара", наводи Максић.

Максић напомиње да је планирано да, након потребних процедура у министарствима финансија две земље, "Железнице" започну припреме за извођење радова.

"Рок извођења радова за прву деонице је 205 дана, али имамо обећање руске стране да ће због примене најсавременије технологије ти рокови бити преполовљени. Очекујемо да радови почну на првој деоници за месец и по до два месеца", додао је Максић.

Прве две деонице, Рума-Голубинци и Сопот Космајски-Ковачевац, требало би да почну да се граде до краја ове године и уз скраћење рокова биће завршене током наредне године.

Коментаришући проблеме који су кочили потписивање анекса два, Максић истиче да су они превазиђени тако да су "Железнице Србије" прихватиле захтев руске стране да се узму у обзир њихови трошкови транспорта у оквиру релизације пројекта.

Председник Руских државних железница Владимир Јакуњин је у септембру тражио од Владе да убрза потписивања анекса два уговора, након чега су смењена двојица извршних директора у "Железницама Србије" због кочења руског кредита.

Од руског кредита биће реконструисане деонице Рума-Голубинци (17,9 км), Сопот Космајски-Ковачевац (18,4) и Мала Крсна - Велика Плана (29,4) на северном краку Коридора 10, а вредност радова је 48,7 милиона евра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. окт 2014, 21:39) - Dragan Stanković [нерегистровани]

Dobra informacija

Za razliku od ranijih, ova informacija je jasna i kompletna. Neka nam je sa srećom!