Дачић: ЕПС неће бити приватизован

Од кључног је значаја да Србија задржи контролни пакет акција у сектору енергетике, рекао премијер Србије Ивица Дачић, и додао да ЕПС неће бити приватизован. Министарка енергетике Зорана Михајловић рекла је да Србија спремно дочекује грејну сезону и да ће грађани имати довољно електричне енергије.

Премијер Ивица Дачић рекао је у Перућцу да предузеће Електропривреда Србије неће бити приватизовано и оценио да је од кључног значаја да Србија задржи контролни пакет акција у сектору енергетике.

"То не значи да неће бити настављена склапања стратешких партнерстава", истакао је Дачић у Перућцу на церемонији поводом завршетка радова на трећој и отварању радова на четвртој фази ревитализације хидроелектране "Бајина Башта".

Према његовој оцени, ревитализација три блока 46 година старе хидроелектране "Бајина Башта", и почетак радова на четвртом, је инвестиција у будућност, јер је њен радни век продужен за 30 до 40 година.

Дачић је нагласио да су Србији неопходни развојни пројекти и инвестиције подсећајући да је то једини начин да се изађе из економске кризе. "Ово није само процес ревитализације већ и део пројекта привредног опоравка земље", рекао је премијер Србије.

Према његовим речима у будућности се очекују многобројни пројекти у различитим областима енергетике из различитих земаља изразивши наду да ће радови на ревитализацији ХЕ "Бајина Башта" бити завршени у року до следеће године.

Енергетика треба да буде генератор развоја Србије, поручио је Дачић, истичући да ће Влада Србије учинити све, не само да ревитализује постојеће електране, него и да изгради неку нову, што није урађено 20 година.

Дачић је изјавио да је нова Влада Србије нова шанса и да треба да покаже да ће учинити све како би била успешнија од свих претходних влада. Он је нагласио да је једна од ствари која је у овом тренутку кључна за Владу стабилно снабдевање струјом и обезбеђење грејне сезоне.

Он је новинарима пренео и да је данас разговарао са делегацијом словеначке компаније "Горење", која има три фабрике у Србији и који су га обавестили о намери да 50 одсто своје производње преселе у Србију.

Премијер Србије је позвао званичнике Црне Горе позвао да, уместо протеста које су упутили Србији због изградње одређених капацитети на реци Лим, иако те пројекте ради Република Српска, седну заједно за сто и пруже руку једни другима.

"Уместо протеста, ја их позивам да после избора седнемо да се договоримо да заједно радимо и пружимо једни другима руку, да изградимо још капацитета како би наши грађани уживали заједно у свему томе", поручио је он.

Спремно дочекујемо грејну сезону

Министарка енергетике Зорана Михајловић изразила је очекивање да ће ЕПС спремно дочекати грејну сезоне, а грађани Србије имати довољно електричне енергије, као и да ће наредне године почети реализација нових пројеката у енергетском сектору.

Мијаловићева је рекла да је један од приоритета министарства и Владе Србије и изградња ХЕ Бистрица и да је Дрина за Србију најважнија еколошка и енергетска река.

Министарка је изразила задовољство пројектом у ХЕ Бајина Башта и очекивање да ће ускоро бити градјени и нови капацитети.

Представник Немачке развојне банке Јирген Велшоф је рекао да је пројекат ревитализације ХЕ Бајина Башта почео 2003. године и да је 90 одсто посла завршено.

 

Велшоф је изразио очкивање да ће цео посао бити завршен наредне године и да ће тада бити започета и ревитализације ХЕ Зворник.

У хидроелектрани Бајина Башта обележен је завршетак пробног рада трећег обновљеног агрегата и отворени су радови на обнови четвртог, а када буде завршена модернизација биће повећана прозиводња струје за 40 милиона киловат часова годишње.

Планирано је да у августу наредне године буде завршена комплетна ревитализација те хидроелектране, којом ће снага по агрегату бити повећана за 13 мегавата.

У ревитализацију ХЕ Бајина Башта, најзначајнију инвестицију за сада, биће уложено 77 милиона евра, од којих је 30 милиона кредит Немачке развојне банке, а 47 средства ЕПС од продаје електричне енергије.

Радни век хидроелектране биће продужен за 30 до 40 година.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 10. окт 2012, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Ustav

Uvek moze da se unese u Ustav i onda nece moci da ga menjaju bez nase saglasonsti. Takvom pitanju i odgovara Ustavna odredba, posto se radi o strategijskom i dugorocnom usmerenju.

(уторак, 09. окт 2012, 21:49) - Čika Dragan [нерегистровани]

A i zašto bi?

Lepo je da Premijer i ministarka energetike tvrde da se EPS neće prodati, A i zašto bi se prodavao? Obrazloženja nekih ljudi da bi se na taj način napravila efikasna kompanija su konfuzna. U slučaju prodaje efikasnost bi se povećala tako što bi se cene struje znatno povećale, a društvo bi dobilo nove hiljade nezaposlenih. Pa to, korak po korak, možemo napraviti i sami, ne trebaju nam stranci. Rešenje treba tražiti u poboljšanju upravljanja (to treba poveriti stručnjacima i ljudima od integriteta), stožijoj kontroli (od kontrole upravnih i nadzornih odbora do kontrole naplate regularno utrošene i ukradene struje), postepenom povećanju cena (povećano ubiranje poreza bi omogućilo da se siromašnom stanovništvu daju popusti). Dosadašnja praksa da svi imaju jeftinu struju, a nisu svi socijalni slučajevi, je neprihvatljiva. Isto tako je neprihvatljivo da EPS vodi socijalnu politiku. Korak po korak, EPS se može oporaviti za nekoliko godina i biti sam sposoban da investira,

(уторак, 09. окт 2012, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

Šta to vredi?

Ideja je dobra, ali nema veliku praktičnu vrednost. Dođu drugi, njihov šef partije im naredi kako da glasaju i oni izglasaju ukidanje zakona.

(уторак, 09. окт 2012, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

EPS+Telekom

Ako treba i zakon da se donese da se EPS, Telekom i ostala javna dobra zastite od prodaje zauvek.