Мањи извоз воћа у Русију

Расте интересовање руских трговаца за куповину хране из Србије. Поред воћа уговорени су и нови послови за пласман меса и прерађевина. Ипак, понуда извозника воћа и поврћа ће ове године, због неповољних временских прилика, бити много слабија.

Пољопривредници се више жале на касни пролећни мраз него на сушу јер им је преполовио принос јесењег воћа. Највише је подбацила јабука, која је и најтраженија на руском тржишту.

Слободан Јовановић из "Агролида" код Удовица код Смедерева каже да ће бити великих проблема јер ће цена у откупу бити велика за произвођаче.

"Бојим се да нећемо бити конкурентни у односу на Пољску, која је увек јефтинија од нас. Борићемо се да нешто пошаљемо како би задржали тржиште", истиче Јовановић.

Према подацима удружења "Плодови Србије", у септембру прошле године на руско тржиште извезено је 12.500 тона јабуке. Ове године, у истом месецу, непуних 40 одсто прошлогодишњег извоза, тек пет хиљада тона.

Од извоза јабуке на то тржиште током прошле године до септемба ове године, државна каса је богатија за 80 милиона евра. Осим воћа, руским трговцима све су привлачнији наши сиреви, месо и прерађевине.

Верица Јосиповић, из Индустрије меса "Котекс" у Сурчину каже да се сад извози свињског меса, а убрзо креће и извоз јунећег меса у черецима.

"Не престајемо са послом, а новац се добија пре него што крене извоз", наводи Јосиповић.

Пре четири године извоз хране на тржиште Руске федерације вредео је 35 милиона долара. Прошле, 150 милиона.

Дејан Делић из Привредне коморе Србије објашњава да су нове компаније добиле лиценце за извоз својих производа у Руску федерацију, тако да се у наредном периоду очекује ширење листе производа.

Три пута је већи извоз меса, четири пута извоз сира него лане. То је само потврда да су руски трговци заинтересовани за склапање нових послова, најчешће на пет година.

Такви аранжмани дају сигурност нашим фабрикама да планирају производњу на дужи рок.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 07. окт 2012, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Rusija hm

Od one silne plodne zemlje i raznovrsne klime u Rusiji ne bi trebalo da fali nista od domaci prehrambrenih proizvoda. A Rusija uvozi prhrambrene proizvode jer se jos nije resila bahatosti u mnogim sektorima privrede pa i poljoprivrede gde 50% ploda propadne ili nestane pre nego sto stigne do potrosaca.
Moglo bi se reci ruska posla.

(недеља, 07. окт 2012, 12:15) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на:hehh"

Па није ни тако смешно. Многи у свету и на камењу умеју да зараде паре а ми неумемо ни на воћу како треба.Нијје узалуд она народна:"Боље је умети него имати!"

(недеља, 07. окт 2012, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

hehh

manji izvoz? a sećate se prošle godine kad su umesto šljiva izvozili kamenje?

(недеља, 07. окт 2012, 05:55) - anonymous [нерегистровани]

Конкуренција

Господине Јовановићу, да ли сте истражили зашто су Пољаци јевтинији од вас? Да ли због државних/ЕУ субвенција или су просто продуктивнији и ефикаснији? Мораћете да учините нешто да бисте им конкурисали. Да снизите трошкове производње, да будете изнад њих квалитетом или нечим другим. Не бих рачунао на државне субвенције...

(субота, 06. окт 2012, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

1111

mislim da bi trebalo iznajmit zemlju ljudima na duzi vremenski period ili prodat.jer zemlja propada,nasi ljudi ce dobit posao i postat radna snaga ali ce doci do progresa a to i onako propada.idealno je kupit celo selo,otvorit loviste,uzgajat sve i dovest lovce u takva mesta,nedirnuta lepota a stare kuce uz malo para idealna seoska idila.