Дијаспора гради електрану на биогас

Српска дијаспора из Сједињених Америчких Држава инвестираће око милион евра у изградњу електране на биогас у околини Ћуприје, а радови ће почети до краја ове године, саопштено из Министарства вера и дијаспоре.

Министарство вера и дијаспоре саопштило је да ће српска дијаспора из Сједињених Америчких Држава инвестирати око милион евра у изградњу електране на биогас у околини Ћуприје, а радови ће почети до краја ове године.

Протокол о сарадњи са локалном самоуправом већ је потписан, а предвиђено је да се "зелени" киловати добијају из биомасе са оближњих поља.

Електрана на биогас имаће снагу једног мегавата, градиће се у атару Батинца и имаће сопствену производњу биомасе на 250 хектара, док ће још 30 тона дневно откупљивати од земљорадника по фиксној цени у еврима.

Вишак топлоте из генератора грејао би стакленике или град, а хумус као нузпроизвод, био би враћан на њиве или продавао на тржишту.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић истакао је да је то једна од најзначајнијих инвестиција српске дијаспоре у матици и позвао остале успешне људе из расејања да улажу у Србији.

У Немачкој већ има 6.000 мини-електрана на биогас, а у Чешкој 3.000, Србија је тек на почетку, али са добрим шансама за успех, јер енергетски потенцијал наше земље само у биомаси четири пута је већи од хидроптенцијала, процењују стручњаци, рекао је министар Срећковић.

Срећковић је навео да су такве иницијативе подстрек за државу да и даље блиско сарађује са земљацима из дијаспоре и да планира инвестиционе пројекте који повољно утичу на привредни раст Србије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. авг 2012, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

biogasna mastarija

prazna prica naseg ministra, kao i sve ostale koje su vezane za strane investicije.Ovo govorim iz licnog iskustva, gde se uglavnom zbog nesposobnosti nase anemicne administracije za dobijanje validne dokumentacije za izgradnju biogasnog postrojenja ceka i vise godina...ko ima toliko vremena za ''bacanje''.

(недеља, 25. мар 2012, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

\\\\\\\\

Dobar pocetak alo to je smo 100-dio koliko bi jos bilo investitora u Srbiji iz Dijaspore jer sam imao iskustva ipak sam ostao da investiram u Austijui zbog toliko korunpiranih politicara i nepsmenih Ljudi na vaznim pozicijama nadam se da ce izbori nesto promijeniti

pozdrav it beca

(субота, 24. мар 2012, 21:43) - '''' [нерегистровани]

''''

Са речи на дела.
Свака част!