Кованице за бакшиш и кусур

Кован новац у Србији обухвата тек око један одсто укупног платног промета. Само је кованица од 20 динара вреднија од сировине од које је направљена. Један, два или пет динара више не служе за куповину, углавном завршавају као кусур или бакшиш.

Некада није било кумства, а да не зазвецка кеса. Данас је у Србији у платном промету 130 милијарди динара, од чега је тек нешто више од једног процента у металу. Осим тога, Народној банци се враћа све мање кованица које више не важе.

Тренутно је само кованица од 20 динара вреднија од сировине од које је направљена. Један, два или пет динара више не служе за куповину, углавном завршавају као кусур или бакшиш.

Кованице које су вредније као сировина него што њима може нешто да се купи, производиле су се до пре три године.

Како каже Блаженка Робовић из Народне банке Србије, 2009. године уведена је нова технологија где се кованице праве са челичним језгром пресвученим танким слојем бакра. То је једна од метода којом се Народна банка штити од расипања тог новца.

"То су кованице које много мање могу бити интересантне злоупотребама на тржишту при претапању у метале који могу да се користе за неке друге производе", каже Робовићева.

У Народној банци Србије кажу да им се из периода Савезне Републике Југославије није вратило 400 милиона комада кованица То је 1.840 тона, количина која би била довољна да се направи сто тенкова.

Иако много тога зависи и од историјских околности, могли бисмо ипак да се угледамо на Британце, који кусур враћају у пени, па новац не кују тако често. Новчићи у Великој Британији у оптицају су и по неколико деценија.

број коментара 12 пошаљи коментар
(среда, 14. мар 2012, 02:52)
Stojimir [нерегистровани]

...

Turske reci "kusur" i "baksis" se na srpskom jeziku kazu sitnina i napojnica. Hvala.

(понедељак, 12. мар 2012, 14:19)
genius [нерегистровани]

@ray

Druže, svaka ti čast - ja sam preko cifre preleteo kao preko svake druge brojke kojom se novinari "frljaju".
Poražavajuće...

(понедељак, 12. мар 2012, 14:18)
R.Tošić [нерегистровани]

@baksis

Baš me interesuje kojim biste to rečima zamenili "kusur" i "bakšiš".

(понедељак, 12. мар 2012, 14:13)
anonymous [нерегистровани]

pare

Pa kad su cene u radnji 199.41 i ti im das 200 oni to uzimaju kao profit za sebe ta kusur i tako od svakog kupca uzmu po malo i nakupi se dosta para, a oni namerno stavljaju cene tako da to uvek mogu da urade. evo ovde u Engleskoj jludi neki ce cekati ako treba 10 minuta da dobiju svoj peni nazad i neda bog ti reci nemam 2 penija ili 5 penija da ti vratim. ne zato sto treba taj peni nego iz principa! to su tvoje pare i ti si radio za njih.

(понедељак, 12. мар 2012, 12:42)
Драган [нерегистровани]

Државна срамота

Верујем да се сви сусрећемо са тим да у редовној трговини(трафике,Макси,Идеа)имате непријатности када вас касирка мрзовољно погледа и каже "дајете ситно два динара имате?" Када јој кажете да немате ситно(држава нема ситан новац овај текст је лепо описао) она вам нељубазно каже "па како да вам вратим чиме?".И тако свако јутро када купујете у било којој трговини.Или вам каже немам да вам вратим 3 динара..некада се враћало у жвакама сада ни то...и тако је то постао део менталитета.Онда им донесу са олице они који просе и оне као пиљарице броје пре редом који чека уместо да позове шефа да то ради)новац се никада не сме бројати пред купцима).

То је доказ колико смо далеко од озбиљне државе.У Еу где сам често али као гост...сваког тренутка касирка добија фишеке ситног новца тј центе.Не треба ЕУ у свему да нам буде узор...али за кориговање нашег јавашлука да.Што је нацрње нема ни папирних апоена ако сте сви приметили од 10,20,50,100 динара..Само хиљадарке свуда.

(понедељак, 12. мар 2012, 12:38)
anonymous [нерегистровани]

baksis

" углавном завршавају као кусур или бакшиш."
Zasto upotrebljavamo turske reci-turzizam?
Da li je to "zalba" za proslim vremenima?

(понедељак, 12. мар 2012, 09:38)
anonymous [нерегистровани]

skupljajte metalne novčiće...

...jer kada je bila velika kriza u americi ljudi su za papirni novac kupovali nikl i druge vrednije metale..hehe ko zna može zatrebati!

(понедељак, 12. мар 2012, 09:32)
anonymous [нерегистровани]

Molim za objasnjenje

Cena nekog proizvoda iznosi tacno 199,59 dinara! Ja dam prodavcu novcanicu od 200 dinara i ocekujem kusur od 41 pare! I sta sad? Kako da ja dobijem svoju 41 paru? Ili da im ostanem duzan ili da mi ostanu duzni! Naravno, kusur i ne cekam vec odlazim! Ali nije u tome problem, problem je u milionima kupovina gde na svakoj nedostaje po 41 para. Sracunajte koliko je to novca i koliko novih tenkova od toga moze da se kupi!

(понедељак, 12. мар 2012, 09:21)
anonymous [нерегистровани]

100 Tenkova? ::)

Izvin'te al kakav je to tenk od 18 tona? :D

(понедељак, 12. мар 2012, 08:58)
anonymous [нерегистровани]

благословени

енглези