Тања Фајон и Европски социјалисти о изборима

Европски социјалисти и социјалдемократи, друга по величини и група у Европском парламенту оценила је да нови српски парламент ругање демократији" и позвала ЕУ да не отвара нова преговарачка поглавља са Србијом док се стање демократије не поправи.

Потпредседница ове политичке групе Кети Пири наводи да "Савет ЕУ не би требао да отвора нова поглавља са Србијом пре него што се у земљи реше главни проблеми са демократијом".

"Као минимум, неопходни су слободни медији и плуралистички парламент у којем је заступљена опозиција". изјавила је Пири, додајући да је "шокирана чињеницом да комесар Вархеји у својој изјави није рекао ни једну реч о тим проблемима, нити о захтеву опозиције да се избори одложе". 

Председница делегације Европског парламента за Србију Тања Фајон оценила је да се ниво демократије након избора у Србији "значајно погоршао", посебно у области слободе медија.

"Више нема парламентарне опозиције, што доводи у питање легитимитет рада новог парламента", поручила је Фајонова.

Као један од посредника Европског парламента у међупартијском дијалогу са Скупштином Србије о изборним условима, Фајонова је саопштила да "са жаљењем констатује да упркос нашим напорима, услови нису били довољни да главни део опозиције учествује на изборима".

"Морамо пронаћи нове методе како бисмо их укључили у наредни круг нашег медју-страначког дијалога", саопштила је Фајонова.

Тонино Пицула, посланик европских социјалиста и социалдемократа оптужио је Европске народне странке да сносе део одговорности за погоршање демократије у Србији због подршке коју пружају председнику Александру Вучићу и позвао их да размотре чланство Српске напредне странке у овој политичкој групацији.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво