Читај ми!

Терористичка драма у Сарајеву

Вехабија Мевлид Јашаревић из Новог Пазара отворио ватру на америчку амбасаду у Сарајеву, након чега је погођен у ногу снајперским хицем. Рањен један полицајац. Јашаревић имао најмање једног саучесника. Две ручне бомбе пронађене у прслуку.

23.08 - У прслуку нападача пронађене две ручне бомбе, рекао државни тужилац БиХ Дубравко Чампара. 

21.45 - Полиција претресла Јашаревићеву кућу у Новом Пазару, али нису желели да открију да ли је и шта пронађено, сазнаје РТС.

19.55 - Српска полиција претреса Јашаревићеву кућу у Новом Пазару, јавља Бета.

17.19 - Нападач је Мевлид Јашаревић из Новог Пазара. Јашаревић је крајем 2010. године приведен у Новом Пазару током посете страних амбасадора овом граду. 

17.12 - Нападач идентификован. Незванично - вехабија из Новог Пазара, повезан са радикалним исламистима у Горњој Маочи.

16.47 - У току потера за још једном особом. 

16.31 - Нападач рањен. Ухапшен и убачен у кола Хитне помоћи. Спекулише се да је носио појас испуњен експлозивом.

16.23 - Нападач на америчку амбасаду у Сарајеву погођен хицем из снајпера.  

16.11 - У пуцњави рањен полицајац. У току интервенција специјалаца. Пуцњава све даље од америчке амбасаде. 

16.04 - Нападач је побегао даље од америчке амбасаде, али се пуцњи чују из околине оближње Техничке школе. Нападач носи торбу, полиција страхује да је пуна експлозива. 

Мевлид Јашаревић из Новог Пазара пуцао на америчку амбасаду у Сарајеву. У сукобу са полицијом Јашаревић је лакше повређен у ногу хицем из снајпера, јавља sarajevo-x.com. Један полицајац је рањен.

Јашаревић (23), припадник вехабијског покрета у коме је познат и као Абду Рахман, одевен у мантил, узвикујући "Алаху акбар" пуцао је из "калашњикова" по америчкој амбасади и тешко ранио једног полицајца.

У току је потера за најмање једним Јашаревићевим саучесником који је, након што је пуцао из правца Грађевинско-геодетске и Машинске школе, побегао.

Сумња се да је било још два саучесника за којима се трага. Полиција је примила и дојаву да је у оближњем тржном центру подметнута бомба. Истрага је у току.

Јашаревић је примљен у Клинички центар Сарајеву сa прострелном раном десне натколенице, која не захтева хоспитализацију. После збрињавања, у пратњи полиције, напустио је Клинички центар.

Рањени полицајац, са повредама обе потколенице, примљен је у Општу болницу "Абдулах Накаш" и оперисан. Налази се ван животне опасности.

Одмах по почетку пуцњаве, на место догађаја стигло је неколико возила са специјалцима. Насеље Мариндвор у којем се налази америчка амбасада је блокирано.

Нико од америчких дипломата није рањен, навели су дипломатски извори. Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун захвалио се на брзом одговору локалних полицијских снага које су зауставиле напад на зграду амбасаде САД у Сарајеву.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је за РТС да је Јашаревић добро познат полицији и да је био под сталном присмотром у Новом Пазару.

Вељовић истиче да је против Јашаревића поднето неколико пријава за ремећење јавног реда и мира.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да ће МУП и полиција Србије дати максималан допринос борби против тероризма, као "највећег универзалног зла модерног света".

"Терористички напад у Сарајеву још једна је потврда колика опасност прети од радикалних исламистичких покрета и да је у тој борби неопходно савезништво и партнерство свих полиција и безбедносних служби широм света", рекао је Дачић.

Министар унутрашњих послова навео је да је крајем прошле године, током последње посете америчке амбасадорке Мери Ворлик Новом Пазару, Јашаревић је приведен у полицију, а приликом претреса код њега је пронађен нож.

Јашаревић протеран из Аустрије

Мевлуд Јашаревић ове године је претежно је боравио ван Србије, изјавио је шеф канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић и додао да надлежне службе Србије и земаља региона сарађују и у сталном су контакту поводом овог терористиког напада.

Михајловић је рекао да је Јашаревић приступио вехабијском покрету у Бечу, где је боравио 2008. и 2009. године, одакле је протеран.

Михајловић је рекао и да је Јашаревић, према подацима државних органа Србије тесно повезан са вехабијском заједницом у БиХ, у Горњој Маочи, где има и кућу.

"Након тога, Јашаревић је живео у Сарајеву и Тузли, а прошле године боравио је у Новом Пазару, где га је полиција 29. новембра привела због тога што је поседовао нож и кретао се у близини скупа на којем је учествовала група дипломата и америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик", рекао је Михајловић.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво