Читај ми!

Писмо о обавезама Хрватске

Европски парламент не треба да одобри потписивање Уговора о приступању Хрватске ЕУ, све док Хрватска не испуни преузете обавезе из споразума о сукцесији, сматра Коалиција удружења избеглица.

Представници избегличких удружења предали су отворено писмо шефу политичког одељења Делегације Европске уније у Србији Томасу Њоки у коме апелују да Европски парламент не одобри потписивање Уговора о приступању Хрватске ЕУ све док Хрватска не испуни преузете обавезе из споразума о сукцесији.

Анексом "Ге" Бечког споразума о сукцесији "гарантује се повратак имовинских и стечених права које су оштећени грађани имали на дан 31. децембра 1990. године", прецизирао је Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Линта је рекао да се у писму наводи да је Хрватска избеглим и прогнаним Србима, под притиском међународне заједнице, вратила део одузете имовине и обновила део порушених кућа.

Међутим, додао је он, великом броју избеглих и прогнаних Срба и оштећеним грађанима Србије још није обезбедила мирно уживање своје имовине и стечених права.

Према његовим речима, то се односи на куће, станове, пословне просторе, привредне објекте, пољопривредно, шумско и грађевинско земљиште, покретну имовину, новчану штедњу у банкама, заостале, а доспеле пензије, као и непризнавање права у процесу приватизације.

Линта подсећа да је Хрватски сабор укинуо члан 140. Закона о облигационим односима који је омогућавао накнаду штете за уништену, оштећену или несталу имовину.

У протеклих 16 година, десетине хиљада избеглих и прогнаних Срба су покушали да поврате своја незаконито одузета имовинска и стечена права пред судовима Републике Хрватске.

Већина њих је водила или води поступке по пет, 10 и више година, али без резултата, из чега се јасно може закључити да хрватски судови нису показали независност, непристраност, професионалност и одговорност у заштити дела грађана Хрватске који су избегли и прогнани из својих кућа и станова. То је једна од обавеза званичног Загреба која стоји у Поглављу 23 - "Правосуђе и људска права", наводи се у писму.

Линта је рекао да су представници избегличких удружења затражили подршку ЕУ у ставу да се на конференцији министара спољних послова Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе, која ће се одржати 7. новембра у Београду, на тему избеглиштва, власти четири државе обавежу да у што краћем року отворе дијалог и постигну договор о спровођењу Анекса "Ге" Бечког споразума о сукцесији.

Он је додао да се Њоки обавезао да ће писмо проследити Бриселу и изразио наду да ће оно бити предмет разговора шефа Делегације ЕУ у Србији Венсана Дежера са амбасадорима земаља чланица ЕУ у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво