Натпис "Ово је Србија" на спомен дому Овчара исписао Хрват

Четири ћирилична слова "С" као и натпис "Ово је Србија" који је у ноћи између недеље и понедељка, освануо на вратима спомен дома Овчара код Вуковара, дело су 44-годишњег Хрвата Д.Р. јавила је Хрватска радиотелевизија (ХРТ), позивајући се на изворе Полицијске управе вуковарско-сремске.

Полиција је криминалистичком обрадом дошла до починитеља код кога су пронађене отуђене ствари са Спомен-дома - хрватска застава и круница - а откривено је и место где је одбацио фломастер којим је исписао графите, преноси ХРТ.

Вуковарска градоначелница Зденка Буљан, изразила је жаљење због тог чина.

"Ни то нас неће обесхрабрити на путу изградње толеранције и заједништва у граду Вуковару, рекла је Буљан за ХРТ, додавши да има информацију из полиције о ухваћеном починитељу и навела да је реч о психички болесној особи.

Вандализам се догодио неких 24 сата уочи тринаестогодишњице акције Олуја, која се у Хрватској обележава као Дан победе и домовинске захвалности.

Председник Друштва заточеника српских концентрационих логора, Данијел Рехак јуче је изјавио да је то први пут да су на Спомен дому на Овчари исписане поруке мржње.

Агенција Хина јуче је навела да су графити непримереног садржаја као и поруке мржње, сразмерно честа појава у Вуковару, те да су полазници Међународне летње школе "Поново изградити заједницу " прошлог четвртка пребројавали такве натписе на више десетина вуковарских фасада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво