Читај ми!

Наставак полемике Београд - Загреб

Тврдња Јадранке Косор да је председник Борис Тадић затражио забрану обележавања "Олује" је чиста бесмислица, изјавио је за Танјуг извор близак државном врху. Према тим наводима, у медијској документацији није могуће наћи ништа слично том захтеву.

Полемика на линији Београд - Загреб настављена је, после критике председника Србије да он, за разлику од хрватских званичника, никада не би поздрављао и величао оптужене за ратне злочине, тврдњом хрватске премијерке да је Тадић прошле године тражио забрану обележавања Олује.

Хрватска премијерка је навела да је Тадић прошле године тражио да се забрани да Хрватска слави Дан победе - "дан који је за сваког Хрвата и Хрватицу и сваког грађанина Хрватске од посебне важности".

Извор близак државном врху рекао је за Танјуг да је та тврдња обична бесмислица.

Према доступној медијској документацији такође није било могуће наћи ништа слично захтеву за забрану.

Тадић је 3. Августа 2010. године, према саопштењу, поручио да тај злочин никада не сме да се заборави, али да после 15 година морамо гледати у будућност и са Хратском решавати проблема које има већина повратничких породица.

Ове године председник Србије је, поводом 16. годишњице "Олује", рекао да грађани Србије 4. августа тугују и одају почаст свим невино страдалима у злочинима који се не смеју заборавити.

Председник Тадић је нагласио да је праведно што се ратни злочинци одговорни за злочине у акцији ''олуја'' налазе у Хашком трибуналу.

''Сарадња са Хагом је била на првом месту, морална обавеза свих земаља са простора бивше СФРЈ, где су се током 90-тих водили тешки ратни сукоби'', поручио је Тадић.

Председник је указао на потребу да се судбина несталих открије и рекао да после 16 година морамо решавати са Хрватском проблеме са којима се суочава већина породица у процесу повратка.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво