Читај ми!

Забрињавајуће поруке Косорове

Српско народно вијеће забринуто због порука Јадранке Косор које је пренела током посете Косову. Политика која се заснива на позивању на стара непријатељства као на основу за нова пријатељства, веома је забрињавајућа, наводи се у саопштeњу које је потписао Милорад Пуповац.

Позивање на стара непријатељства као на основу за нова пријатељства, у оквирима бивше Југославије и Балкана веома је забрињавајући тип политике и политичког деловања, наводи се у саопштењу Српског народног вијећа, које је постисао председник СНВ-а Милорад Пуповац. Та странка је веома забринута због порука које је пренела Јадранка Корор током посете Косову.

Такво позивање у директној је супротности с европском политичком филозофијом у којој су стара непријатељства претворена у основе за нова савезништва и разлог за стварање заједничке европске куће, истиче се у саопштењу.

Косорова је јуче, обраћајући се косовском премијеру Хашиму Тачију, после сусрета у Приштини, рекла да Хрватска "подржава територијални интегритет Косова и неговање једнаких права за сваког појединца, грађанина или заједницу", додајући да су хрватски народ и Косово стари пријатељи и да је то пријатељство обновљено током последњег рата против режима Слободана Милошевића".

Колико год разумемо да "статус кво" политика није ни добра ни одржива, толико сматрамо да политика једностраног и насилног успостављања територијалне целовитости и државне суверености не може и не сме бити алтернатива дијалогу и преговорима, наглашава СНВ, упзоравајући да таква политика може обновити сукобе, продубити неповерење и што је најважније, изазвати страдања, патње и тешка кршења људских и мањинских права.

Ранија искуства, укључујући и српско и хрватско искуство, таквих политика на простору бивше Југославије то, нажалост, до данашњег дана јасно показују. Наше искуство и наше деловање даје нам за право да се успротивимо порукама у којима се сугерише таква политика или се најављује њено спровођење, а које су се могле чути током сусрета Косорове и Тачија, истиче се у саопштењу.

Српско-хрватска нерешена питања

СНВ наглашава да би колико год било јасно да статус кво у односима Срба и Албанаца није одржив, исто толико би морало бити јасно да нису реална очекивања у којима ствари које треба да буду решене у преговарачком процесу, као што је питање институција на северу Косова, не могу и не смеју бити решаване једностраним и насилним поступцима с било чије стране и из било којег државног разлога.

За успех преговарачког процеса нужна је постепеност. За прихватање резултата преговора од стране становништва, посебно српског становништва на северу, потребан је осећај сигурности и минималног поверења, наглашава Веће.

СНВ, истовремено, подсећа да у хрватско-српским односима, како оним између Хрватске и Србије тако и оним у самој Хрватској, постоји читав низ озбиљних и нерешених питања, као што су избегличка питања и питања мањинских права Срба у Хрватској и да би решавање тих питања требало да буде приоритет хрватске Владе.

Евентуални допринос Републике Хрватске решавању отворених и болних српско-албанских односа био би и реалнији и кредибилнији ако би та питања била решена. С властитим ратним и политичким реповима најављивати суделовање у затварању врата туђих проблема није ни реално ни политички корисно, истакло је Српско национално вијеће.

На крају се изражава нада да ће ово искуство бити повод за усмеравање пажње на нерешена питања избеглих Срба и положаја Срба у Хрватској, који су својим деловањем значајно допринели да та питања не буду препрека успешном завршетку хрватских преговора са Европском унијом.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво