Откривено пет масовних гробница српских жртава

Удружење за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода открило је на подручју ове општине у Републици Српској пет локација на којима би могле бити масовне гробнице где су укопане жртве српске националности.

"Оперативном тиму за тражење несталих РС пријављене су локације масовних гробница које треба истражити, и то код Дома здравља, затим у Доњим колибама, код Алфалтне базе, а две гробнице налазе се и на католичком гробљу Бањице", изјавио је председник удружења Марко Грабовац.

Подсетио је да је за време полугодишње окупације током 1992. године у општини Босански Брод постојало 10 логора кроз које је прошло више од 2.000 Срба из Брода, Дервенте, Модриче, Оџака и Добоја.

"Бар половина њих је побијена, чија су тела бацана у реку Саву која је велика гробница српског народа са овог подручја", каже Грабовац.

Додао је да је до сада из више масовних гробница на подручју општине Брод ексхумирано 368 тела, од којих су идентификоване 263 жртве, сви српске националности.

"Прва масовна гробница у којој су сахрањена тела убијених Срба откривена је 1993. године на градском гробљу, из које су ексхумиране 92 жртве", рекао је Грабовац.

Грабовац је подсетио да се од Тужилаштва у Добоју и Зеници већ дуже време тражи да утврде где се тренутно налази 59 посмртних остатака, међу којима су и скелети 23 детета, који су ископани пре три године из масовне гробнице у Сијековцу код Брода.

За злочине почињене над Србима у Броду још нико није одговарао и поред чињенице да је Хашком трибуналу још 2002. године достављен обиман материјал са доказима о почињеним ратним злочинима са именима наредбодаваца и починилаца, као и именима жртава.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво