Амнести критикује Косорову

У Хрватској нема политичке воље да се истраже злочини припадника хрватске војске над Србима, сматра организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел". Та организација је забринута због поздрава који је премијерка Јадранка Косор упутила генералима Готовини и Маркачу.

Организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" (АИ) саопштила је да је забринута, јер најновије изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор показују одсуство политичке воље да се истраже и процесуирају злочини које су од 1991. до 1995. године починили припадници хрватске војске.

У саопштењу организација "Амнести интернешенел" наводи да је забринута да такве изјаве оснажују постојећу атмосферу некажњивости за злочине.

Та организација, са седиштем у Лондону, подсећа да се 5. августа ове године у Книну окупио државни врх Хрватске на прослави годишњицу акције "Олуја", коју је хрватска војска од августа до новембра 1995. године извела у Крајини.

За време и после те акције, како подсећа "Амнести", из Крајине је побегло око 200.000 Срба, а забележена су бројна кршења људских права Срба који су остали у том региону, убиства и мучења.

"Амнести интернешенел" наводи да је на прослави у Книну премијерка Косор, честитајући годишњицу "Олује", посебан поздрав упутила генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, које је Хашки трибунал због злочина у Крајини осудио на дугогодишње затворске казне.

"Амнести интернешнел је изузетно забринут да би такве изјаве којима се напада Трибунал и глорификују операција 'Олуја' и особе које се сматрају одговорним за злочине почињене у тој операцији, могле да пошаљу политичку поруку којом се поткопава правда. То би могло да обесхрабри правосудни систем да истражи и процесуира злочине почињене у операцији Олуја", наводи се у саопштењу.

Истовремено, "Амнести" је забринут и због несразмерно малог броја истрага у односу на број почињених злочина, наводећи да се, према подацима Државног тужилаштва Хрватске, воде само три истраге злочина почињених у операцији "Олуја".

"Амнести је забринут да су власти пропустиле да испуне своју обавезу да у потпуности истраже и процесуирају ратне злочине санкционисане међународним правом који су почињени у тој операцији", наводи се у саопштењу.

Организација за заштиту људских права наводи и да је у више наврата позвао Хрватску да покаже политичку вољу да се позабави наслеђем рата, пошто "одсуство такве политичке воље ствара атмосферу које не само што омета кажњавање него и спречава да жртве злочина и њихове породице добију право на истину, правду и обештећење".

број коментара 31 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. авг 2011, 21:09) - anonymous [нерегистровани]

"dobrovoljno"

Poštovani gospodine, niste baš razumijeli upotpunosti moj tekst, a niste ni odgovorili na prikladan način. Vaš je odgovor dokaz da neki ljudi i dalje žive u "svom svijetu", jer nebi nikada napisali "ko je Hrvatsku oslobodio od nemacke i italijanske okupacije (mada je za vas izleda bilo bolje da vam te gazde ostanu)"jer tim što Vi nazivate oslobođenjem istjerano je po nekim podatcima iz Rijeke i Istre više od 200.000 autohtonih talijana. Analogijom stvari onda bi istim trebalo smatrati i "oslobađanje" od pravoslavaca koji su bili pobjegli od turaka i došli u hrvatsku, a mislim da je takvo razmišljane strašno. Nikada neću povijesne događaje za koje nemam saznanja tumačiti na svoj način, odnosno na način kako me je neka državna mašinerija htjela "NAUČITI ISTINI" i tvrditi nešto za Kosovo, Srbiju i sl.
Reći ću ponovo, dobronamjerno, jer sam siguran da neznate, imali smo i po 40-tak uzbuna dnevno zbog nadlijetanja i bombardiranja po cijeloj zemlji, a sjećam se i odgovora slovenskim zastupnicima u ondašnjem SIV-u (svaezno izvršno vijeće) na njihov odlazak iz YU, a bio je "idite bre što pre", eto vidite kolega, otišli su svi, nitko nije ostao gladan..., a u crtanom filmu PAVE SAM NA SVIJETU.
Molim Vas da se moj odgovor objavi, hvala

(четвртак, 11. авг 2011, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

Za brata iz Rijeke

Dakako da znam da su mnogi gradovi Lepe vase napadani od JNA, ali ne znam da li bas za dzabe. Najpre za tvoju baku info, ko je Hrvatsku oslobodio od nemacke i italijanske okupacije (mada je za vas izleda bilo bolje da vam te gazde ostanu) a o ishodu I Svetskog rata i da ne govorimo. O ustaskim zlocinima nad stotinama hiljada Srba tokom II Sv. rata ne treba ni govoriti vi se njima ionako ponosite. Izgleda da ni jednom Hrvatu nije jasno (a kako ste uceni od kolevke i ne moze da bude drugacije) da su proglasenjem nezavisnosti Slovenija i Hrvatska ugrozile ustavni poredak, mir itd. u jednoj tada priznatoj nezavisnoj drzavi (SFRJ), te da bi se svaka vojska ponasala ne tako kao JNA onda nego mnogo gore. No, sve to nema nikakve veze sada, Srbi i jesu dezurni krivci za sve, a kada su braca Hrvati u pitanju tu zbora nema, ali izgleda da nama Srbima tako i treba...

(среда, 10. авг 2011, 23:28) - anonymous [нерегистровани]

krv nije voda 2

mislim da je normalno da se interesiramo za situaciju u susjedstvu, ja to najčešće radim da bi shvatio mentalitet, ideje, kulturu, običaje... iz svega dosad pročitanog na strenicama najviše me iznenađuje neupućenost velikog broje komentatora u temu, odnosno u tvrdokornost pojedinih stavova koje graniče sa zdravom pameti. Kako često dolazim u susret sa strancima (živim u Rijeci) vidim da se oni ugodno osjećaju kada sam ja upoznat sa nekim događanjima u njihovoj zemlji i mogu razumjeti neka događanja. No sa nekim komentarima na ovim stranicama se nemogu ni najmanje slagati, a to da su svi isti, da svi imaju isti cilja, da su neki uvijek dežurni krivci, da se samo njima pakosti... Potpuno bedasto, sjećat ću se dok sam živ kako smo u Rijeci bježali u skloništa jer su letili JNA avioni i gađali most za o. Krk, obalnu radio stanicu u kostreni...to mi nikada, nikada nitko neće moći objasniti da je bilo potrebno, sjećam se kao da je danas kako smo se danima tresli jer je JNA zapalila skladišta municije na KOZALI (centar grada), svi smo bili obasuti eksplodiranim i neeksplodiranim streljivom, a moja nona (baka) je bila užasnuta, i rekla je tom prilikom "mi nismo trebali ulaziti u tu YU, ovi su totalni divljaci"

(среда, 10. авг 2011, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

E kad vec ovo ime

procitam "amnesti...tra,tra" muka mi.
Stvarno, jaaaako su zabrinuti za poklane i proterane Srbe.
Koji cinizam. Placenici.

(среда, 10. авг 2011, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Do vecnosti i natrag....

Zasto predsednik Hrvatske i javne figure ne osude postupke ambiciozne tetke? Dokle ce da se animiraju biraci pro-ustaski orijentisanim populizmom? Kada ce Hrvatska najzad da raskrsti za ustaskim nasledjem? Cak su se i Nemci odrekli fasizma. Licno mi je daleko simpaticniji g-din Josipovic, nadam se da ce presuditi glasovi umerenih i razumnih Hrvata.

(среда, 10. авг 2011, 18:43) - anonymous [нерегистровани]

Hrvati imaju cilj

I rade na tom cilju vec sto godina. Mozemo i mi i ceo Svet da pricamo sta god hocemo, oni se ne obaziru. Svima je jasno ko je uspesniji u drzavnom smislu. Nama lupaju samare na svakom koraku iako se svima izvinjavamo, a oni velicaju svoje zlocince i primaju ih u EU.

(среда, 10. авг 2011, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

ISTA KAO POGLAVAR

Kosoreva se ponaša isto kao i njezin poglavar Tuđman ili još sličnije kao oni iz 1941.

(среда, 10. авг 2011, 17:40) - anonymous [нерегистровани]

Odg. gosp. Giancarlu

Postojali su i drugi projekti. Velika Hrvatska do Boke i malo dalje, do Zemuna, a i do Drine. Velika Bošnjačka država sa morem od Ploča na jug i Sandžak svakako. I danas još postoji projekt velike Albanije i to se polako ostvaruje. Sve su druge "Veličine" propale. U tim prostorima su valjda imali pravo Srbi na odbranu svog bića. Amerikanci su pomogli "Oluju" i znali su da će se Srpski narod masovno iseliti. Zato su Klinton i Amerika posle pristali na podelu Bosne na Republiku Srpsku i Federaciju. Sve je to povezano.

(среда, 10. авг 2011, 17:08) - anonymous [нерегистровани]

Hrvat

trebat ce jos jako, jako puno vremena, da imamo normalne odnose to je zalosno...

(среда, 10. авг 2011, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

@ Baranja

Бане, не знам за Чарнојевићево време, али знам да сам у једној легитимацији издатој 1949. године прочитао:

Место рођења: Грабовац
Срез: Дарда
Народна Република: АП Војводина

Кажу да је Моша Пијаде потезом оловке "пребацио" Барању у лијепу њихову. Волео бих да неки историчар то аргументовано потврди или оповргне.