Читај ми!

Заједничкo обележавање Олује!

Иво Јосиповић рекао да ће "Олуја" бити заједнички обележавана оног тренутка "када Срби прихвате политичку и историјску истину о узроцима рата", наглашавајући да је помирење могуће и да је уверен да ће доћи дан када ће и Хрвати и Срби у Книну обележити победу Хрватске.

Хрватски председник Иво Јосиповић уверен је да је помирење између Срба и Хрвата могуће, нагласивши да су добри односи претпоставка заједничког развоја.

Јосиповић је, у интервјуу за Јутарњи лист, рекао да има разумевања за Србе који жале са својим страдалим рођацима и пријатељима, додајући да је помирење процес који даје видљиве резултате.

"Заједнички ћемо обележавати Олују оног тренутка када Срби прихвате политичку и историјску истину о узроцима рата. Верујем да ће доћи дан када ће и Хрвати и Срби у Книну обележити победу Хрватске, кад ћемо заједно положити цвеће на споменик свим невиним жртвама рата, и Хрватима и Србима", истакао је хрватски председник.

Према Јосиповићевим речима Хрватска је "Олујом" вратила своју територију, самопоштовање и прекинула окупацију и тада су отворена врата слободи и демократији и развоју Хрватске у земљу европских стандарда.

На питање како променити дубоко супротстављени однос у интерпретацији "Олује" између Хрвата и Срба Јосиповић одговара да се мора показати међусобно разумевање, поштовање свих жртава и осуда свих злочина, као и заштита положаја националних мањина.

"Мора се моћи бити политички Хрват, дакле, одговоран хрватски држављанин, а у исто време Србин по националности. Зашто неко не би имао идентитет који обухвата оба елемента. Усудио бих се да кажем да хрватски Срби, барем огромна већина, то и јесу", истиче Јосиповић.

Према Јосиповићевим речима, Хрвати са друге стране, морају да науче да постојање мањинске српске, бошњачке, италијанске, мађарске или било које друге традиције и културе не угрожава ничије хрватство нити хрватски национални идентитет.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво