Читај ми!

Реакције на говор Косорове

Поздрави упућени Готовини и Маркачу од стране хрватске премијерке изазвали бурне реакције. Представници Срба оценили су да је поздрављање Готовине и Маркача "забрињавајуће и опасно". Било је опасно прећутати прошлогодишњи захтев Бориса Тадића да се не прославља операција "Олуја", поручила је Косорова, бранећи свој говор.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац оценио је "забрињавајућим и опасним" поздраве које је, на прослави Дана победе у Книну, хрватска премијерка Јадранка Косор упутила хашким осуђеницима Анти Готовини и Младену Маркачу, заповедницима војне операције "Олуја".

"Врло је забрињавајуће и опасно када се осуђене особе, које су оптужене за најтеже ратне злочине, поздрављају на таквом месту и у таквој прилици", рекао је Пуповац.

На такав гест хрватске премијерке реаговала је и "Коалиција удружења избеглица у Србији", која је саопштила да је поздрав хрватске премијерке Готовини и Маркачу скандалозан, додавши да се такав гест коси са европским вредностима, преноси Индекс.хр.

"Држава чији највиши званичници у Влади негирају злочин и не поштују људска права својих грађана друге националности не испуњава основне услове да постане чланица Европске уније", пише у саопштењу.

У истом говору, Косорова се присетила и покојног председника Фрање Туђмана. Критике на рачун хрватске премијерке стигле су из опозиционих редова које истичу да је на делу предизборна реторика.

У Хрватској народној странци сматрају да је Косорова оценила да ХДЗ-у прети нека организација десне оријентације, па су "мало заборавили на правну државу, Европску унију, завршетак преговора и Поглавље 23".

"У ХДЗ-у вреди приступ ‘излога', да се понуди пуно различитих ствари за различите делове друшта, од чега на крају неће бити ништа", истакла председница Клуба заступника ХНС/ХСУ.

СДП: ХДЗ изгубио бусолу

И у Социјалдемократској партији изненадно присећање Косорове на хашке оптуженике и Туђмана доводе у везу са скорим изборима.

"Годинама у ХДЗ-у нису спомињали Туђмана. Било им је забрањено да га спомињу, а сада га и мртвог призивају у помоћ. Не раде то из уверења, него из тешког лицемерја. То је злоупотреба и живих и мртвих особа", рекла је потпредседница Клуба заступника СДП-а Ингрид Античевић Мариновић.

Према њеним речима пре само неколико година Косорова је говорила да не би препознала Готовину да га сретне, упитавши да ли би га сада препознала.

"ХДЗ је изгубио сваку бусолу. То им је задња линија како мисле да могу преварити народ", закључила је Мариновић.

И странке деснице осудиле су говор хрватске премијерке, али из другог разлога. За Хрватски демократски савез Славоније и Барање није спорно величање хашких оптуженика, већ ко их велича.

"Особе које су у стању прогонити и затварати, а онда, када им треба, без имало срама у исте се људе заклињати", рекао је председник ХДССБ-а Владимир Шишљагић, додавши да је "тужно било гледати усхићење хрватске премијерке која није разумела да се пљескало Готовини и Маркачу, а не њој".

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво