Читај ми!

Признање, а не извињење

Принц Никола Петровић, последњи потомак црногорске династије, рекао да није очекивао извињење српске династије Карађорђевић, "већ њихову спознају да су детронизовали Петровиће и забранили његовим прецима повратак у Црну Гору."

Последњи потомак црногорске династије Петровића, принц Никола позвао је српску принчевску породицу Карађорђевића да призна да је "детронизовала и жртвовала његову породицу".

Потомци последњег црногорског краља дошли су званично у петак у Црну Гору, након што је парламент усвојио Закон о династији Петровић - Његош који садржи одредбу да је 1918. године Србија анексилара Црну Гору.

Принц Никола је, у интервјуу Побједи, рекао да сматра да Карађорђевићи треба да признају да је у то време породица Петровић - Његош била жртвована.

"Треба да заједнички прочитамо ту страницу историје", рекао је принц Никола Петровић и истакао да би био срећан да се поново успоставе добри односи са Карађорђевићима.

"У суштини нисам очекивао извињење, него спознају од стране мојих рођака Карађорђевића да су њихови преци били ти који су детронизовали моју породицу и забранили им повратак у Црну Гору", навео је принц Никола.

На питање новинара да ли има контакте са династијом Карађорђевић, принц Никола је рекао да "чека њихов гест добре воље" и да би, ипак, "први корак морао да буде њихов (Карађорђевића)".

"Они нису криви за оно што се десило пре малтене 100 година, али треба да признају да то што се догодило није било само политичко питање, него и морално", рекао је принц Никола.

Принца Николу су примили председник Црне Горе Филип Вујановић, премијер Игор Лукшић и председник парламента Ранко Кривокапић који је, као лидер Социјалдемократскек партије, мање чланце владајуће коалиције, најзаслужнији за коначно доношење Закона који у Црној Гори још зову о детронизацији црногорске династије Петровић - Његош.

Црногорски принц с породицом у Црној Гори борави на позив премијера Игора Лукшића који је поручио да му је част јер је имао прилику да учествује у доношењу закона којим је потпуно и на адекаватан начин решен статус потомака последњег црногорског суверена.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво