Католичка црква "заратила" са Месићем

Уредник главног гласила Загребачке надбискупије "Гласа концила" осуо низ оптужби и увреда на рачун председника Стјепана Месића поводом његове иницијативе за уклањање верских симбола из државних објеката.

Католичка црква у Хрватској наставља да напада и вређа председника Стјепана Месића који је најавио иницијативу за уклањање крстова из објеката државних служби.

Након коментара у коме је индиректно Месића оценио велеиздајником, Иван Микленић, главни уредник "Гласа концила", формално гласила Загребачке недбискупије, а у пракси и Католичке цркве у Хрватској, опет индиректно Месића назива психички неуравнотеженим.

Микленић је написао да би наредни председник који ће се бирати крајем ове или почетком наредне године требало да буде здрава и психички уравнотежена особа, способна да окупи некомпромитиоване и компетентне сараднике, из чега се може закључити да сматра да се актуални председник тим особинама не може похвалити.

У свом коментару, Микленић износи тезу да је за све оно лоше што се дешавало у последњих 20 година у Хрваској крива левица, односно они њени припадници које је покојни председник Фрањо Туђман позвао да учествују у изградњи нове Хрватске.

Они су, како се наводи, заузели све релевантне политичке странке, кључне положаје у привреди у време приватизацији, кључне положаје у структурама државних власти на свим нивоима, медијима, култури и укупном друштвеном животу, а истовремено сачували и организовали различите центре моћи ван државних и друштвених структура.

Последица тог левичарског освајања су скоро све садашње недаће. Од незадовољавајућег остваривања хрватских националних циљева, преко структуралне кризе хрватске привреде, застоја демократских процеса, па све до обезвређивања аутентичних хрватских вредности, сматра Микленић који ни једном речју на оптужује покојног председника Туђмана и најверније сараднике из редова емиграната и усташких симпатизера.

Микленић истиче да су левичари, којих у Хрватској никад није било више од 10 одсто, своје домете показали у протекле две деценије.

Бивши комунисти непогодни за будућег председника

Интересантно је да је Микленић поставио услов и за будућег председника Хрватске. Наиме, услов је да никад није био члан Савеза комуниста или Социјалистичке омладине.

Месић је последњих месеци тражио да се Католичка цркве огради од Микленићевог писања, па му је директор листа Неђељко Пинтарићо рекао да је могао послати одговор као писмо читаоца, на шта га је Месић подсетио да "Глас концила" никад није објављивао писма читалаца.

Месић је од Католичке цркве тражио и да се огради од умешаности цркве у протесте у Минхену, кад су по црквама дељени леци с његовом сликом, на којој је на глави имао шајкачу с петокраком и кад су свештеници позивали вернике да учествују на протесту, али до данас није добио одговор.

Месећ је у разговору за једну хрватску радио станицу изјавио да није прихватљиво да се на хрватској војној униформи буде извезен крст, с обзиром на то да у војску иду и муслимани, јевреји и атеисти.

Крст симбол западне културе

Дежурни теолог у Хрватској Адалберт Ребић упоредио је председника Месића са Стаљином.

Крст није само верски симбол, већ и симбол западне културе, рекао је Ребић додавши да многи људи, па и они који нису добри верници носе крст јер им се то свиђа.

Ребић је рекао да је слобода крста једна од тековина последњег рата и да су хрватски војници са крстом ишли у рат.

Истичући да Месић као командант те војске не би смео сада бацати крст, Ребић је, уз опаску да у Хрватској има тек један одсто оних којима крст смета, предложио Месићу да даје корисније иницијативе

Месић је рекао да у држави у којој је уставом одређена одвојеност цркве и државе, црква због новца који добија из буџета има привилегован положај, поготово што се гради велик број црквених објеката и троше се огромна средства.

Председник је критиковао и повраћај црквене имовине, што се ради с образложењем да се исправљају неправде након Другог светског рата.

Месић је подсетио да је монашком реду павлина било непотребно враћати имовину, јер им ју је одузео аустријски цар Јосиф Други кад је укидао монашки ред, а он "није био ни социјалиста ни комуниста".

То нису учинили комунисти и то се није цркви могло ни вратити, сматра Месић и додаје да црква то није смела прихватити, јер је павлински ред био посебно правно лице и није био укинут за време комунистичког режима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи