Годишњица Охридског споразума

Навршава се осам година од потписивања Охридског споразума којим је окончан сукоб македонских безбедносних снага и такозване Ослободилачке народне армије. Споразум је поставио модел за решавање права Албанаца у Македонији.

У Македонији се обележава осам година од потписивања Охридског споразума којим је окончан сукоб македонских безбедносних снага и такозване Ослободилачке народне армије (ОНА) и постављен оквир за решавање питања права Албанаца у Македонији.

Охридским споразумом потписаним 13. августа 2001. године предвиђено је доношење неколико закона за већа права Албанаца као што су Закон о употреби језика, Закон за веће запошљавање у администрацији, Закон о полицији.

Централна прослава ће бити одржана у Маврову, у организацији секретаријата за примену Охридског споразума.

Последња анализа Института за демократију о спровођењу Охридског споразума показала је да више од 50 одсто грађана подржава тај Споразум.

Европска унија и САД, које су подржале потписивање тог Споразума и практично биле његови творци, сматрају да је споразум добар и да његов садржај не треба мењати већ га у целини испунити.

Амбасадор ЕУ у Македонији Ерван Фуере сматра да је договор "најбољи инструмент за подршку стабилности и мултиетничког карактера државе".

Амерички амбасадор у Скопљу Филип Рикер сматра да има слабости у примени Охридског споразума и да је у интересу свих етничких заједница да се фокусирају на његово испуњавање, посебно кад је реч о децентрализацији, интеграцији мањинских заједница у области образовања и ефикасном споровођењу закона о језику.

Потписници Охридског споразума 13. августа 2001. године били су тадашњи председник Борис Трајковски и лидери ВМРО-ДПМНЕ Љупчо Георгијевски, Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Бранко Црвенковски, Демократске партије Албанаца (ДПА) Арбен Џафери и тадашњи вођа ОНА, Али Ахмети који је сада лидер странке Демократске уније за интеграцију (ДУИ), чланице владајуће коалиције.

Опозициона ДПА сада тражи измене споразума пошто је он, како оцењује, превазиђен и зато што је потребно боље и ефикасније дефинисати односе Македонаца и Албанаца. ДУИ, међутим, сматра да није потребан нови споразум и да сви треба да подрже његову примену.

Владајућа ВМРО-ДПМНЕ оцењује да је договор у највећем делу успешно спроведен и да се у Македонији поштују права свих мањина.

Опозициони СДСМ сматра да Охридски споразум у целини одражава мултиетнички, мултикултурни и мултиконфесионални карактер државе и да је од велике важности да у потпуности буде примењен.

Стручњаци који су радили на тексту споразума, професори Љубомир Фрчковски и Владо Поповски сматрају да је употреба албанског језика у званичној комуникацији у влади изван Охридског споразума.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи