Данска истрага злочина у Двору

Специјална тужитељка Данске за међународни криминал Бригита Вестберг спремна да испита сведоке злочина на Уни, саопштило Тужилаштво Србије за ратне злочине.

Тужилаштво Србије за ратне злочине саопштило је да је данска специјална тужитељка за међународни криминал Бригита Вестберг спремна да испита сведоке злочина на Уни.

Данска Специјална канцеларија за међународни криминал (СИЦО) позитивно је одговорила на захтев српског Тужилаштва да помогне у разговору са сведоцима тог злочина.

Српско Тужилаштво је затражило међународну правну помоћ у вези са убиством цивила у локалној основној школи у Двору на Уни, који се у Хрватској догодио 8. августа 1995. године, наведено је у саопштењу.

Према саопштењу, захтев је српско Тужилаштво упутило 28. априла, у намери да провери наводе медија о починиоцима и жртвама тог злочина и да испита све околности догађаја.

Затражена је помоћ у разговору са данским држављанима Јаном Велендорфом, припадником мировне мисије УН у Хрватској, који је изјавио да су дански војници гледали масакр над "старим и хендикепираним српским цивилима", као и његовим командантом Јоргеном Колдом.

Тужилаштво је затражило и да присуствује узимању изјаве од Каспера Ведсманда, новинара данског листа БТ, који је први објавио Велендорфово сведочење.

После усаглашавања техничких детаља, како је саопштено, тужилац Владимир Вукчевић отпутоваће са сарадницима у Копенхаген.

Тужилаштво за ратне злочине успоставило је 2007. године добру сарадњу са Данском специјалном канцеларијом за међународни криминал.

Тада је делегација српског Тужилаштва посетила СИЦО, како би прикупила информације о држављанима Србије који су у нордијским земљама пронашли уточиште од кривичног прогона за ратне злочине.

број коментара 16 пошаљи коментар
(четвртак, 19. мај 2011, 10:56)
anonymous [нерегистровани]

@Maks

Aluzija na Luburića, pretpostavljam. Ako vaši generali nisu napadali tuđa ognjišta, šta je onda Gotovina kao hrvatski general tražio u Bosni?
FUUUUUUUJJJJJJJJ!!!!!!!!!

(четвртак, 19. мај 2011, 02:33)
anonymous [нерегистровани]

uzas

"A u kojoj državi je Knin?"

Hrvatskoj, ali to nista ne znaci, pogotovo kad se setimo na primer, da je cela istocna Slavonija pre drugog svetskog rata pripadala Srbiji i Vojvodini, pod imenom "zapadni Srem"...itd. Da nam pojedini Hrvati objasne kako bi oni dobili drzavu da nije bilo Srba u XX veku? Kako bi oni dobili drzavu bez milion ipo Srba ubijeni tokom prvog svetskog rata? Da mi je znati kako bi oni dobili drzavu bez srpske monarhije i kralja? Smesno mi je kad cujem da su Srbi napali Hrvatsku drzavu, koja ne bi postojala bez te iste Srbije, ali to ocigledno Hrvatima jako smeta

(четвртак, 19. мај 2011, 00:44)
anonymous [нерегистровани]

E svasta

Ovi Hrvati sto pisu ovde uporno polaze od toga da su Srbi okupatori. Nikako da priznaju da su Srbi ziveli tamo na svojim ognjistima i mnogo pre 90-tih i da su oterani, verovatno zauvek.

(среда, 18. мај 2011, 22:19)
anonymous [нерегистровани]

Za Slavka i Maksa

Knin je u to vreme bio u našoj zajedničkoj državi Jugoslaviji,tako da su Srbi proterani sa svojih sopstvanih ognjišta da bi Hrvatska taj deo mogla pripojiti svojoj na najvećem etničkom čišćenju od drugog svetskog rata nastaloj državi.

(среда, 18. мај 2011, 21:43)
slavko [нерегистровани]

za Srboljuba

A u kojoj državi je Knin?

(среда, 18. мај 2011, 21:06)
Srboljub [нерегистровани]

Istina

Ako hrvatski generali nisu napadali mtudja ognjista,sta su radili u Kninu?

(среда, 18. мај 2011, 19:49)
anonymous [нерегистровани]

da li iko

išta očekuje od ove međunarodne sudske kancelarije?
ja - NE.

(среда, 18. мај 2011, 19:40)
anonymous [нерегистровани]

uj

de ti zivis ujko

(среда, 18. мај 2011, 18:25)
Крајишник [нерегистровани]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Тек следи откривање хрватских злочина у Олуји и Бљеску , шта су хрвати све починили
свет тек треба да види ...једном кад то крене неможе се сакрити .

Ово садашње руководство хрватске креће опет у неком препознатљивом политиком Ретуђманизације и скривања и слављења злочина .

Да се незаборави у Бњеску на западну Славонију су почињени страшни злочини над 14 стеро деце , зар то да заборавимо .

Нажалост то је само почетак суочавања са злочинима са хрватске стране , а хрватска не жели то суочавање .

А мораће прво ради истине друго ради себе.

Леп Поздрав свима .

Кордунаш .

(среда, 18. мај 2011, 17:34)
Vojo [нерегистровани]

re na Dvor!

Prvo nauci pravopis pa onda komentarisi!