Читај ми!

Готовини истиче рок за жалбу

Последњи дан за жалбе на пресуде хрватским генералима. Одбране Анте Готовине и Младена Маркача најавиле жалбе на пресуде од 24, односно 18 година, али је могуће и да се Хашко тужилаштво жали на ослобађајућу пресуду Ивану Чермаку.

Рок за жалбе на пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу истиче данас. Хрватска јавност ишчекује да ли ће и Хашко тужилаштво најавити жалбе због одлуке Суда којом је генерал Иван Чермак ослобођен оптужби.

Како извештавају хрватски медији, жалбе одбране хрватских генерала углавном су дефинисане, али је њихов садржај, за сада, тајна. Слање жалбе најавила су оба адвокатска тима, која су известила и о појачању свог састава.

Готовинином тиму прикључио се швајцарски адвокат Генел Метро, за кога се тврди да је био успешан на Хашком суду, где је одбранио генерала Армије БиХ Сефера Халиловића и македонског министра Љубу Бошкоског.

Адвокат Метро је стручњак баш за командну одговорност, због чега су, између осталог, и осуђени хрватски генерали. И одбрана генерала Маркача најављује ново име у свом тиму.

"Преговара се с једним британским адвокатом, чије име ћу рећи кад се финализују преговори с њим", потврдио је Маркачев адвокат Горан Микуличић, који је, као и Готовинини адвокати, најавио да ће послати најаву жалбе.

Након најаве жалбе, следи рок од 75 дана за достављање жалбе на шта друга страна има право на одговор. Страна која се жали има право на реплику на одговор, после чега председник Суда одређује Апелационо веће, што ће се десити током јесени.

Готовину и Маркача Хашки суд је прогласио кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ за време и након "Олује" био присилно и трајно уклонити српско становништво из Крајине. Анте Готовина је осуђен на 24, док је Младен Маркач осуђен на 18 година затвора.

Генерала Ивана Чермака ослободио је одговорности и наложио његово тренутно пуштање на слободу.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво