Могуће промене у црногорској влади

Потпредседник црногорске владе Вујица Лазовић потврдио је да су коалициони партнери у власти разговарали о променама у Влади Црне Горе, које укључују увођење још једног потпредседничког места и посебног министарства за информационо друштво.

"Било је разговора на ту тему, идемо у сусрет тим решењима, али све док то не буде верификовано у скупштини, сматрамо да су ствари радног карактера", рекао је Лазовић после седнице Савета за приватизацију црногорске владе.

Лазовић, који је кадар мање чланице владајуће коалиције, Социјалдемократске партије (СДП), разговоре са Демократском партијом социјалиста (ДПС) објаснио је потребом "проналажења најбољег модела функционисања појединих ресора".

Лазовић је потврдио да се размишља о увођењу министарства за информационо друштво.

Црногорски медији шпекулишу да су партнери у црногорској власти начелно договорили промене у влади, које подразумевају увођење још једног потпредседничког места и новог ресора за информатику.

Према тим наводима, актуелни министар финансија из Демократске партије социјалиста Игор Лукшић ће после августовске паузе бити именован за потпредседника владе, док ће истовремено наставити да води ресор финансија.

Лазовић ће, према том договору, уз садашњу функцију, добити у надлежност нови ресор - министарство информатике.

Душан Симоновић остаје на челу Црногорског олимпијског комитета

Ново министарство преузеће послове Секретаријата за развој, које се укида и чији ће председник Душан Симоновић, кадар СДП-а, наставити да води Црногорски олимпијски комитет.

Влада Црне Горе има потпредседнике за европске интеграције и економску политику, а именовање Лукшића на дужност потпредседника је, како се претпоставља, "припрема терена за премијерску кандидатуру" актуeлног министра финансија после избора наредне године.

Формално, разлог за такву кадровску комбинаторику и увођење трећег потпредседничког места у влади је "превелик обим послова које сада има" премијер Мило Ђукановић.

Лукшић важи за човека од великог поверења премијера Ђукановића, те је после избора 2006. године помињан у улози његовог наследника, али о томе, према писању медија, тада није било сагласности унутар владајуће ДПС.

Спор коалиционих партнера око предлога о Закону о концесијама главна је препрека што промене у црногорској влади још увек нису озваничене, наводе медији у тој земљи. 

Председник СДП-а и председник скупштине Ранко Кривокапић је рекао да се "ради о здравом спору" и да спор око Закона о концесијама не може довести до кризе владајуће коалиције.

Спорни закон није усвојен на синоћној седници скупштине, јер се владином предлогу противи Социјалдемократска партија која тражи да се рок на доделу концесија ограничи на 30 година, уз додатних 30, под условом да скупштина да сагласност, док владин предлог не предвиђа ограничење рока на давање концесија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи