Читај ми!

Брамерца дочекали демонстранти

Главног хашког тужиоца Сержа Брамерца у Загребу дочекала удружења ветерана, незадовољна пресудом Анти Готовини. Хрватска ће и даље сарађивати са Трибуналом, поручила Косорова. Држава се не брани пљачком и убијањем цивила, рекао Брамерц уочи данашње посете Хрватској.

Хашког тужиоца Сержа Брамерца, који је после подне стигао у Загреб, дочекало је око 30 чланова покрета "Стоп прогону хрватских бранитеља", који су протестовали због његовог доласка носећи транспаренте са натписима "Брамерц-егзекутор", "Узмите Шекса, вратите нам бранитеље", "Хрватски понос - Мирко Норац, Готовина, Маркач, Главаш" и "Волим Хрватску - не
у ЕУ".

Демонстранти су са Цветног трга у полицијској пратњи дошли до угла недалеко од Горњег града, где се налази седиште владе, а колона са Брамерцовим аутомобилом прошла је близу њих.

Организатори протеста су новинарима рекли да су желели да поруче Брамерцу да је непожељан у Хрватској, као и да упуте критику влади због додворавања Хагу и "пузања пред светским хохштаплерима".

Главни хашки тужилац се у Загребу састао са премијерком Јадранком Косор, министром правде Драженом Бошњаковићем, главним државним тужиоцем Младеном Бајићем и члановима владине радне групе за потрагу за документима које тражи тужилаштво у Хагу.

Премијерка Хрватске Јадранка Косор рекла је у разговору са Брамерцом да ће Хрватска наставити да сарађује са Хашким трибуналом и поновила да је одлуком владе затражено да Хрватска добије статус пријатеља суда у предмету "Готовина, Маркач и Чермак".

Брамерц није желео да даје изјаве новинарима, рекавши кратко да "нема времена".

Осим разговара о сарадњи с хашким тужилаштвом, из Хага је уочи Брамерцове посете најављено да ће он хрватским званичницима пренети и свој став о реакцијама власти у Загребу на недавну пресуду тројици хрватских генерала за ратне злочине током и после акције "Олуја" 1995. године.

Брамерц разочаран тумачењем пресуде

У интервјуу Јутарњем листу, уочи посете, Брамерц је рекао да је разочаран реакцијом званичног Загреба на пресуду Анти Готовини, оцењујући да је то приступ који неће довести до помирења. "Држава се не брани пљачком и убијањем цивила", рекао је Брамерц.

Према његовим речима, реаговања у Хрватској на хашке пресуде су изненађујуће, јер је суђење трајало три године, при чему је тужилаштво изнело велики број доказа о злочинима који су почињени за које нема сумње да су се догодили.

"Волео бих да власт на одговарајући начин анализира пресуду како би се избегла сва могућа поједностављења", рекао је Брамерц. Хашки тужилац је за загребачки дневник још једном демантовао да је на конференцији у Бриселу рекао да је "Олуја" била легитимна акција.

"Коментари које сам изнео нису тачно пренети. Нисам коментарисао ни законитост, ни легитимност операције 'Олуја', нити је моја канцеларија заузела било какав став о том питању током суђења Готовини и другима", нагласио је тужилац.

Брамерц је прецизирао да у поступцима пред Хашким судом није од значаја да ли је нека страна у сукобу имала право да прибегне оружаној сили, већ да је релевантно да ли су у војним операцијама, укључујући и "Олују", почињени злочини.

Главни хашки тужилац је нагласио да су хрватски судски органи дужни да суде онима који су играли неку улогу у извршењу злочина у Олуји.

На питање шта ће изнети у извештају, Брамерц је рекао да је након суђења Готовини другима остало сразмерно мало отворених питања у односу Хашког тужилаштва и Хрватске, али да ће се уздржати од коментара док не обави разговоре у Загребу и не пошаље извештај у УН.

Говорећи о буци која се дигла око питања како су документи доспели у Хаг, Брамерц је рекао да се не ради о томе да Хрватска шаље документа, већ да Хрватска извршава своје међународне обавезе.

Једно од мерила за затварање поглавља 23 (Правосуђе и основна права) у хрватским приступним преговорима с ЕУ је оцена пуне сарадње с Хашким трибуналом. Од затварања тог поглавља највише зависи завршетак хрватских преговора које Загреб прижељкује до краја јуна.

Брамерцова посета Хрватској је део редовних обилазака региона уочи подношења извештаја о сарадњи држава региона Савету безбедности УН у јуну.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво