Читај ми!

Месића чува полиција

После објављивања хашких пресуда хрватским генералима, појачано обезбеђење бившег хрватског председника Стјепана Месића. Поједина ветеранска удружења оптужују Месића да је Хашком трибуналу доставио Брионске транскрипте, који су окосница хашке пресуде.

Бивши хрватски председник Стјепан Месић, после објављивања хашких пресуда хрватским генералима, налази се под појачаним обезбеђењем и заштитом полиције и Безбедносно обавештајне агенције, саопштила је полиција.

Хрватска полиција поручује да спроводи одговарајуће мере обезбеђења и заштите Месића, сходно процени надлежне безбедносне службе.

"Перманентно се прати и анализира могући настанак нових околности које би имале за последицу угрожавање Месићеве безбедности, па ће се сходно томе предузети одговарајуће мере обезбеђења и заштите", наводи полиција.

Последњих дана у хрватској јавности се води полемика о томе ко је Хашком трибуналу доставио такозване Брионске транскрипте, односно, записе са састанка бившег хрватског председника Фрање Туђмана с војним и цивилним руководиоцима уочи акције "Олуја".

Ти транскрипти били су окосница на основу које је Трибунал у Хагу осудио генерале Анту Готовину и Младена Маркача на 24, односно, 18 година затвора, због учешћа у удруженом злочиначком подухвату.

Стјепан Месић тврди да Хагу није достављао транскрипте, јер то није био његов задатак.

"Мој задатак је био да помогнем у сарадњи с Хашким судом, јер је то од мене тражио Уставни закон", рекао је Месић за ХРТ и додао да су део документације, када је он дошао на Пантовчак, већ однели Иван Јарњак и Мирослав Туђман.

Месићеве изјаве о транскриптима су Мирослав Туђман и Иван Јарњак окарактерисали као лаж. "Није истина да сам радио селекцију докумената", рекао је Туђман, док Јарњак каже да је његов задатак као члана комисије био да извши увид у документе и разврста их.

"Ни ја ни било ко из те групе није могао да однесе ниједан документ. Према томе, то је чиста лаж", рекао је Јарњак за ХТВ.

"Месићев обрачун са Туђманом"

Бивша портпаролка и заменица шефа канцеларије председника Весна Шкаре Ожболт исттиче да је на дан примопредаје све било на свом месту, а да је, ако је нешто фалило, Месић то одавно могао пријавити, а не да чека 11 година.

"Ово је обрачун Стипе Месића с Фрањом Туђманом" закључила је Весна Шкаре Ожболт.

Хрватска премијерка Јадранка Косор најавила је истрагу о томе како су транскрипти доспели у Хаг, иако Хрватска од краја деведесетих има уставни закон о сарадњи с Хагом.

Поједина ветеранска удружења најавила су да ће против Стјепана Месића поднети кривичну пријаву, а графити, транспаренти и плакати у којима се Месић означава као издајник, обавезан су декор свих скупова у којима се даје подршка генералима.

Тако су у Сплиту осванули графити на којима уз Месићеву слику у шајкачи пише: "Тражи се домаћи издајица", пренели су хрватски медији.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво