Читај ми!

Злочин који је шокирао Данце

Велики број данских војника из УН, стационираних у Хрватској, није се 1995. умешао када су мушкарци у камуфлажним униформама погубили деветоро хендикепираних Срба, пред њиховим очима, пише дански лист "БТ".

Дански војници из УН, стационирани у Хрватској за време "Олује", нису реаговали кад су људи у маскирним униформама, пред њиховим очима 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни, известио је дански лист БТ.

Дански медији називају тај случај "црним поглављем" данске ратне историје који је упркос своје језивости, готово неописан.

"Трагедија је само површно поменута у појединачним новинским чланцима, као и у пар мемоарских дела, у једном од њих, који је написао тадашњи шеф батаљона, пензионисани пуковник Јорн Јенсен", наводи дански лист у свом издању од 24. априла.

Погубљења су се десила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника.

Дански војници су, у односу на 12 починилаца, имали више могућности да интервенишу, када су пред њиховим очима, бомбама и пешадијским наоружањем убијани људи. Међутим, војници су добили наређење да само посматрају.

Ликвидације су се десиле 8. августа 1995. године у хрватском граду Двор, где су поменуте хендикепиране особе живеле у једној школи, коју су данске трупе делимично били укључили у састав свог војног кампа.

Око 14.25 једна чета од 30 данских војника приметила је на западној страни школе 12 мушкараца у камуфлажним униформама, који су се кретали путем близу школе у напуштеном граду.

Постројени и погубљени

Из утврђења УН на крову школе два данска војника су видела како су четворица од тих мушкараца провалили у школу употребом ручних бомби.

После тога, деветоро физички и психички хендикепираних особа постројено је, и једна по једна особа је убијана. Поред тога, три до четири цивила је везаних руку изведено из школе.

Масакр је трајао читавих 15 минута. Реконструкција од стране листа БТ, недвосмислено показује да су дански војници имали низ могућности да интервенишу.

"Видели смо 12 особа у маскирним униформама како се приближавају школи. Био сам у бункеру на врху зграде и јавио сам команданту шта се догађа. Гледали смо их како гранатама разбијају врата школе, али имали смо наређење да не интервенишемо", рекао је Јан Веледорф који је као надпоручник посматрао читав догађај са одстојања од 35 метара, из утврђења УН на крову школе.

"Униформисане особе су ушле у школу, извеле хендикепиране особе и старце, поређали их у ред и убили. Све је трајало мање од 15 минута", навео је Велендорф.

"Могли смо упуцати убице. То би било лако као погодити медведе у забавном парку", рекао је сведок.

Осим поменуте двојице Данаца на крову, још два војник су гледала део чина ликвидације из данског војног кампа.

Поред тога, чета од 30 наоружаних данских војника имала је положај према западној страни школе, одакле су могли да чују звук бомби и пуцњаву из унутрашњости школе.

Централна команда војног кампа била је обавештена преко радио-везе о дешавањима. Само је недостајало наређење од стране шефа јединице војног кампа, мајора Јоргена Колда, да се интервенише, међутим, војницима је уместо тога саопштено да прате ситуацију.

Мајор Колд каже да данас, 16 година након тих догађаја, не жели да учествује у причи око тога да ли је нешто могло да буде спречено или не.

"Људи у кампу су касније били потресени због тога што се десило. Многи су били љути због тога што ништа нисмо учинили. То је разумљиво - посебно када се гледа како људи бивају покошени на тај начин", сећа се Бјарке Дупонт Соренсен, надпоручник у војном кампу Двор.

Сада пензионисани мајор Поул Борцхум је убрзо после ликвидације заменио Јоргена Колда у својству шефа јединице у Двору.

"Да сам ја био тамо, наредио бих својим војницима да испале пуцње упозорења кроз прозоре, да би натерали те људе да се зауставе", каже Борцхум.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво