Читај ми!

Америка окреће леђа "Олуји"

Сједињене Америчке Државе нису дале зелено светло Хрватској за "Олују", рекао бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт и додао да је упозорио Фрању Туђмана да се цивилима не сме ништа десити. Са идејом о хомогеној Хрватској, Туђман је био особа из 19. века, оценио Галбрајт.

Бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изјавио је за ХРТ да Америка није дала Хрватској зелено светло за "Олују". Он је истакао да је упозорио Фрању Туђмана да се цивилима не сме ништа десити.

"Хашки суд није судио за 'Олују', већ да ли су Фрањо Туђман и генерали направили заверу да уклоне Србе из Крајине", рекао је бивши амерички амбасадор у Загребу и додао да је суд установио да јесу и да је то удружени злочиначки подухват.

За Галбрајта је, како је рекао, Туђман био особа из 19. века са својом идејом о хомогеној Хрватској и одобравањем идеје о подели БиХ коју је ретко ко, па чак из самог ХДЗ-а, подржавао.

Истовремено, Хрватско државно тужилаштво саопштило је да су за време "Олује" почињена 24 најтежа ратна злочина убиства с укупно 156 жртава и 47 такозваних обичних убистава, објавила је синоћ Хрватска телевизија.

Тужилаштво је навело да се још воде истраге у којима су процесуирани припадници хрватских оружаних снага, не наводећи резултате истраге.

Од укупно 24 ратна злочина са 156 жртава, још трају истраге, за које су процесуирани 10 припадника хрватских оружаних снага, наводи Хрватско тужилаштво које није дало резултате процесуирања.

Што се тиче 47, такозваних обичних убистава, за убиство 21 жртве процесуирано је 33 особе, док за остале починиоци нису откривени, истичу у Тужилаштву, не дајући податке шта је било с процесуиранима у тим поступцима.

Подаци Тужилаштва разликују се евиденције Хрватског хелсиншког одбора, према којој је убијено или нестало 677 српских цивила. Тужилаштво то објашњава чињеницом да нису раздвојене жртве рата и ратних злочина и убистава.

У УН сектору Југ, који је обухватао северну Далмацију и Лику, Хрватски хелсиншки одбор је евидентирао 410, а на подручју Север, које је обухватало Кордун и Банију, 267 убијених и несталих цивила.

Због тога је Тужилаштво наложило свим меродавним органима да утврде под којим су околностима настрадале особе које се наводе у појединим пописима, како би се тачно утврдио број жртава ратних злочина.

Нове оптужнице против генерала?

Тужилаштво Босне и Херцеговине демантовало је тврдње појединих хрватских медија да су припремљене оптужнице против групе генерала Хрватске војске које полиција Републике Српске терети за ратне злочине, јавили су хрватски електронски медији.

"Тај предмет је у истражној фази и то је све што се о томе може казати", изјавила је портпарол тужилаштва БиХ Селма Хећимовић и нагласила да за групом генерала државно тужилаштво БиХ није расписивало никакве потернице.

Хећимовићева је рекла да ниједан медиј од Тужилаштва БиХ није могао добити потврду о подизању оптужница, јер оне нису ни припремљене.

Хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу могла би утрти пут за нова кривична гоњења, овај пут од стране Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Сплитска Слободна Далмација је претходно пренела да би Тужилаштво Босне и Херцеговине могло подићи оптужницу против високих официра Хрватске војске и Хрватског већа одбране који су 1995. учествовали у операцијама "Маестрал" и "Јужни потез" у западној Босни.

На попису осумњичених, осим генерала Готовине, налазе се и Рахим Адеми и још више од 10 официра. Према неслужбеним информацијама, оптужнице би требало да буду објављене ових дана.

Сведочење данских војника

Данска телевизија БТ пренела је да њихови војници, који су за време „Олује" били у саставу трупа УН-а у Хрватској, нису реаговали на убиства девет хендикепираних особа српске националности у школи у Двору на Уни.

Дански војник Јан Велендорф испричао је да је већи број људи у маскираним униформама, пред њиховим очима, убио групу цивила, 1995. године.

"Видели смо 12 особа у маскирним униформама како се приближавају школи. Био сам у бункеру на врху зграде и јавио сам команданту шта се догађа", каже Велендорф.

Према речима данског војника, гледали су како маскирани војници гранатама разбијају врата школе, али су имали наређење да не интервенишу.

"Униформисане особе су ушле у школу, извеле хендикепиране особе и старце, поређали их у ред и убили. Све је трајало мање од 15 минута", рекао је Велендорф.

Данска телевизија објавила је и шокантне фотографије које сведоче о бруталном убиству хендикепираних особа.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво