Читај ми!

Галбрајт: Туђман допустио злочин

Бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изјавио је да је тадашњи хрватски председник Фрањо Туђман допустио да се 1995. године догоди злочин у "Олуји".

Бивши хрватски председник Фрањо Туђман допустио је да се догоди злочин у "Олуји" 1995. године, оценио је некадашњи амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт, али и поновио своју тезу да у "Олуји" није почињено етничко чишћење.

"По мом мишљењу овде није била реч о етничком чишћењу, јер у таквим случајевима војска протерује становништво са неке територије", рекао је Галбрајт у разговору за Дневник 3 Хрватске радио-телевизије, пренела је агенција Хина.

"У овом је случају то становништво побегло, можда су зато имали оправдани разлог, али свакако су територију напустили пре доласка хрватских војних снага", рекао је Галбрајт, одговарајући на питање да ли стоји констатација Хашког суда да је у "Олуји" почињено етничко чишћење.

Галбрајт је оценио да је пресуда у Хагу имала мало другачије значање и да су се ослањали на састанке, особито на онај одржан на Брионима, да би утврдили да је била намера истерати српско становништво.

"Сматрам да Туђман то није учинио, али видевши што се догодило, да су људи отишли, допустио је да се догоди злочин", рекао је Галбрајт.

"Спаљиване су куће и убијани су они који су остали да се други не би вратили", рекао је Галбрајт.

Одговарјући на питање како то да Хаг сад квалификује "Олују" као удружени злочиначки подухват, иако је америчка администрација дала сигнал за ту операцију, бивши амбасадор је рекао да је он 1. августа 1995. пренео поруку Владе САД Туђману да разумеју зашто Хрватска покреће војне операције, да би спасила Бихаћ.

"Рекли смо да се под тим околностима не противимо вашим војним операцијама. Но, јасно сам притом упозорио Туђмана да мора заштитити српске цивиле, а он се на та упозорења оглушио", рекао је Галбрајт.

Према његовим речима, САД није одобрио операцију, чији је циљ био протеривање Срба.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара