Пале пусте током преноса из Хага

Улице Пала, некадашње ратне престонице Републике Српске, биле су готово пусте, јер је велика већина грађана остала у својим домовима пратећи пренос првог појављивања њиховог некадашњег суграђанина и првог председника РС у судници Хашког трибунала за ратне злочине.

За РТС Онлајн са Пала: Зоран Жужа 

Караџићева породица, која живи на Палама, није желела да коментарише прво појављивање некадашњег лидера Срба у Босни у Хагу.

И телефонској изјави за РТС Онлајн, Соња Караџић-Јовичевић кратко је објаснила је само то зашто је њен отац у судници рекао да му 28. август не одговара као датум за ново рочиште датум када ће се поново појавити у судниоци како би се изјаснио о оптужници.

„То је Велика Госпојина", рекла је Соња Караџић-Јовичевић и подсетила да тај датум општина Пале слави као свој дан и крсну славу.  

Посланик владајућег СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, некадашњи логораш из злогласног „Силоса" код Тарчина, није крио разочарење еуфоријом која у Сарајеву прати почетак процеса против Караџића.

„По њиховом понашању, ја сам мислио да је данас изрицање пресуде. Он је у Сарајеву и у Тужилаштву Хашког трибунала већ проглашен кривим. Хаг сигурно није место у коме се дели правда. То је суд који је ухапсио правду!", каже Јовичић.

Јовичић је најавио је да је неколико хиљада бивших логораша спремно да се стави на располагање тиму за одбрану Радована Караџића и да сведочи у том процесу.

„Не идемо тамо да бранимо Радована Караџића јер се он, по мени, у овом суду не може одбранити. Идемо да бранимо истину о злочинима над Србима", закључује Јовичић.

У једној од паљанских кафана затекло се неколико гостију, али и гомила новинара и фоторепортера бројних домаћих и иностраних медија.

„Нисам могао да верујем да ћу ову слику икада гледати на телевизији", коментарише кафеџија Младен док услужује госте. Презиме новинарима неће да каже презиме, али огорчено тврди да нема шансе да Хаг икада ослободи Караџића. „Па видите да му судија не да да говори. Какав је ово суд. У Хагу нема никаве правде".

У кафани је и Славко Васић локални лидер једне од политичких партија, који каже да га је Караџићева појава и држање позитивно изненадила.

„Караџић је изненађујуће миран и психички сталожен. Изузев што је смршао, све друго је, чини ми се, исто као и прије 15 година", оцењује Васић.

„Волео бих да Караџић докаже да је невин јер би се тако скинула анатема коју према РС шире страни и муслимански политичари. Ипак сам песимиста јер је то суд који је пун Срба и који је ослободио такве злочинце какви су Насер Орић и Рамуш Харадинај", упозорава Васић и подсећа да је данас у новинама прочитао да је Алфонс Ори судија који је Харадинаја прогласио невиним.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво