Протест опозиције у Македонији

Присталице СДСМ, највеће опозиционе странке у Македонији, блокирале су међународни пут према Бугарској захтевајући ослобађење једног од лидера те странке, Зорана Зајева, кога је полиција недавно ухапсила због наводних злоупотреба.

Вишечасовну блокаду пута на излазу из Струмице, организовало је Грађанско удружење за подршку Зајеву, "Правда за праведнике" , тражећи пуштање градоначелника Струмице из притвора.

Вечерас ће и на централном тргу у Скопљу бити организован протестни митинг за подршку Зајеву и његовим сарадницима.

Зајев, тројица његових сарадника и један приватни предузетник, осумњичени су за злоупотребу службеног положаја приликом изградње трговинског центра "Глобал" у Струмици, чиме су оштетили државу за приближно осам милиона евра.

Осумњичени су ухапшени 17. јула, а истражни судија проценио да могу да се бране са слободе, али је Судски савет скопског Основног суда такву одлуку преиначио, што је изазвало свакодневне протесте.

Потпредседнику опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), Зорану Зајеву одређен је тридесетодневни притвор и он је пребачен у истражни затвор у Скопљу.

Најоштрији протести долазе из његове странке чија бивша председница, Радмила Шекеринска, сматра да је хапшење политички мотивисано и да министарство унутрашњих послова тиме жели да замаскира новоформирану коалицију владајуће ВМРО-ДПМНЕ и албанског Демократске уније за интеграције.

"То је кршење правног система са циљем елиминације опозиције", рекла је Шекеринска.

Опозициони Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ), Либерално демократска партија, Нова Социјалдемократска партија и Нова алтернатива, све припаднице коалиције "Сунце", због хапшења једног од лидера СДСМ бојкотују рад македонског Собрања.

Повезане теме: Sobranje bez opozicije

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво