Месић тражи оцену уставности "кризног пореза"

Хрватски председник Стјепан Месић покренуо поступак оцењивања уставности "кризног пореза" јер сматра да није у складу са одредбом о једнакости грађана пред законом. Тај порез је део владиних мера за борбу против кризе и наплаћује се од 1. августа.

Председник Хрватске Стјепан Месић покренуо је поступак за оцену уставности Закона о посебном порезу на плате, пензије и друга примања.

Како се наводи у саопштењу Председништва, Месић сматра да такозвани "кризни порез" није у складу с одредбом Устава о једнакости грађана пред законом јер терет пореског оптерећења није у складу са примањима грађана.

"Увођењем посебног пореза посебно су погођени најсиромашнији слојеви друштва, односно већина грађана" оцењено је у саопштењу, у којем се указује да они који имају висока примања мање осећају терет пореског оптерећења.

"Држава је, као гарант социјалног благостања, дужна да води рачуна о свим грађанима подједнако, да подстиче економски напредак и социјално благостање грађана и штити њихова права и економске могућности" пише у саопштењу.

"Кризни порез", усвојен у оквиру мера Владе Хрватске за борбу против кризе, наплаћује се од 1. августа ове године и остаће на снази до краја 2010. године.

Плате, пензије и остала примања већа од 3.000 куна (око 410 еура) опорезују се са два одсто, а примања већа од 6.000 куна (око 820 евра) са четири одсто.

Нови закон је јавност дочекала врло негативно, уз салве оптужби на рачун владе и политичара, а медији су га одмах назвали "харачем" на примања најугроженијих друштвених група.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара