Јосиповић: Заједно ка Европи

На путу ка Европи, заједнички живот суседних земаља нема алтернативу, рекао председник Хрватске Иво Јосиповић, коме је у Бањалуци, уручено признање "Личност 2010. године", у избору "Независних новина".

Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио је да заједнички живот народа суседних земаља нема алтернативу и да је време да се санирају све последице рата, а државе треба заједничким снагама да нађу пут ка Европској унији.

Време је за сарадњу која претпоставља мир, добросуседске односе и разумевање, обострани интерес, да се сви врате својим домовима и да почне интензивна трговина, културна размена и сарадња, рекао је Јосиповић у интервјуу бањалучким Независним новинама, пред данашњи долазак у Бањалуку.

Говорећи о извињењима жртвама последњег рата, које су упутили он и председник Србије Борис Тадић, Јосиповић је истакао да су та извињења део признања сваке жртве, без обзира на одређене историјске спорове о узроцима рата.

"Да, било је злочина. Да, било је агресије. Било је свега онога што није било добро, али жртве су жртве. Жртвама се треба поклонити и неке оцене које нису биле позитивне у великој су мањини, и овде у Хрватској и у другим земљама", рекао је хрватски председник.

"Наравно да не можете добити баш од свих подршку, али огромна већина подржава то што сам направио и што сам рекао. Исто тако подржава и ово што је учинио председник Тадић и мислим да ту јесте сасвим јасно како је то нешто што је добро", рекао је Јосиповић.

Нормалан живот за грађане

Хрватски председник је истакао да је дошло време да људи желе нормално да живе са својим суседима, да желе да граде мостове, а да забораве непријатељства.

"То што се ја релативно често видим са председником Тадићем не значи да и он и ја заборављамо проблеме које треба решити. Тих проблема је много, они су сложени. Највећи проблем су нестале особе, али како бисмо решавали те проблеме, ако не бисмо разговарали и градили мостове", рекао је Јосиповић.

Коментаришући одлуку колегијума бањалучких Независних новина да Јосиповића прогласи за личност године, хрватски председник је рекао да то схвата као велико признање и част.

"Схватам и као знак да и у БиХ, као и у Хрватској, превладавају људи који желе мир, помирење, који желе добар заједнички живот, привредну сарадњу, културну сарадњу и то ми је подстицај да радим и даље", рекао је Јосиповић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво