Оптужнице за тероризам у Грчкој

Подигнута оптужница за тероризам против шест особа које су за викенд ухапшене у Атини и на Криту. Оптужени се повезују са анархистима из групе "Завера ватрених ћелија", који су повезани са насилном "Сектом револуционара", осумњиченом за убиство једног полицајца и новинара.

Укупно шест особа, пет мушкараца и једна жена, оптужено је у Грчкој за припадност терористичкој организацији и поседовање ватреног оружја и експлозива. Сви треба да се појаве у суду у уторак.

Оптужене особе су ухапшене у полицијским рацијама овог викенда у Атини и на Криту.

У оптужницама се не идентификује њихова терористичка организација, али претходни налози за хапшење двоје осумњичених повезују их са грчком радикалном анархистичком групом "Завера ватрених ћелија", подсећа агенција АП.

Шеф грчке полиције Лефтерис Иконому изјавио је да балистички налази оружја заплењеног током јучерашњих рација нису досад утврдили повезаност осумњичених за било који познати терористички напад, а да се наставља вештачење за идентификацију са другим кривичним делима, као и другог доказног материјала.

Полиција претпоставља да ће рације довести у везу "Заверу ватрених ћелија" са "Сектом револуционара", другом грчком радикалном групом, која је најнасилнија. Та група убила је полицајца који је обезбеђивао сведока на суђењу за тероризам, у јуну прошле године, и једног истраживачког новинара, у јулу ове године.

"Секта револуционара" појавила се после великих нереда изазваних убиством 15-годишњег ученика Алексиса Григоропулоса, у атинском кварту Ексархији, 6. децембра 2008. године, подсећа агенција АНА.

Годишњицу убиства младића обележили протести

Више хиљада људи изашло је на улице Атине и Солуна да обележе другу годишњицу од убиства младића 2008. године у Атини.

У центар грчке престонице изашло је око 3.000 младих. Демонстранти су полицију и зграду владе засули камењем, флашама, штаповима и поморанџама.

Портпарол полиције саопштио је да су и три молотовљева коктела бачена на припаднике снага безбедности. Разбијане су телефонске говорнице, аутобуске станице и излози.

Агенције наводе да је полиција испалила сузавац на демонстранте и да се у близини парламента полиција сукобила са око 500 демонстраната.

На месту где је 15-годишњи младић Алексис Григоропулос убијен људи се окупљају стојећи у тишини и остављају цвеће и пале свеће.

Због убиства тог младића у октобру је један грчки полицајац осуђен на доживотни затвор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара