Четири жртве поплава у Румунији

Ситуација у румунским областима погођеним поплавама, у којима је последњих дана изгубило живот најмање четворо људи, поправља се, иако је у неким деловима земље још увек на снази ванредно стање, јавиле су данас румунске агенције.

Поплаве се повлаче, а власти ће наредних дана извршити процену штете на инсфраструктури и стамбеним објектима, како би се утврдила неопходна помоћ за њено санирање, изјавио је румунски премијер Калин Попеску Таричану.

Таричану је рекао да је број људи погођених поплавама опао са 30.000 на 3.000.

Групи од око 300 људи у области Улма, коју је поплава изоловала од околних подручја, помоћ у храни биће достављена хеликоптером, најавио је Таричану, који је надлетео угрожена подручја како би установио степен штете.

Како је пренела агенција Ројтерс, међу жртвама поплава у Румунији су једно дете, које се удавило, и троје људи погинулих када се на њих срушила кућа, док су две особе нестале.

Око 9.000 људи из 200 села је евакуисано, а снажни пљускови уништили су најмање 2.000 кућа и 19.000 хектара обрадиве земље.

Због олује 20 000 људи је остало без струје.

Полиција и војска распоређују вреће с песком пошто очекују плавни талас из Украјине.

 

У Украјини је због поплава погинуло 13 особа, а две се воде као нестале. Најтеже су погођени региони Ивано-Франкивск и Чернивици.

У петодневним снажним кишама у близини река Прут и Дњестар, поплаве су уништиле више од 21.000 домова, саопштило је украјинско министарство за ванредне ситуације. Поплављено је око 18.000 хектара обрадивих површина, док је оштећено 400 мостова и 200 километара путева.

У Украјини је евакуисано више од 8.000 људи, док је око 300 села и насеља остало без струје. Влада процењује штету на више од 190 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара