Логор Керестинец, прва хапшења

Хрватска полиција ухапсила укупно шест особа осумњичених за мучење затвореника у Керестинцу, 1992. године, укључујући и команданта тог затвора Стјепана Кларића. Опсежне истраге део захтева Сержа Брамерца. Очекују се нова хапшења.

Хрватска покренула серију опсежних истрага о ратним злочинима почињеним током деведестих година. У првом таласу, приведено је шест особа осумњичених за брутално мучење затвореника у затвору Керестинец, пише Слободна Далмација. Они ће ускоро бити приведени пред истражног судију.

Приведени су тадашњи командант Керестинца Стјепан Кларић, Жељко Живец, Дарко Павлетић и Дражен Павловић. Позивајући се на удружења ветерана рата, Слободна Далмација наводи да су ухапшени и Игор Црнковић и Дарко Робић. Њих су у полицији препознали некадашњи затвореници, а у извештајима о ужасним мучењима помињу се још Виктор Иванчанин и Горан Штрокељ.

"Према изјавама затвореника, у Керестинцу су мушкарце батинали, жене силовали и мучили на справама попут морнарских лествица, иживљавали су се и електричним палицама, дрвеним и гуменим пенисима, терали заробљенике на полне односе, орални секс и да лају као пси... све се то одвијало у затамљеној соби званој Лабораторија", пишу хрватски медији.

Ове истраге и хапшења резултат су активности главног тужиоца Хашког суда Сержа Брамерца, који је захтеве хрватским званичницима пренео током недавне посете Загребу.

Пријаве за злостављање у Керестинцу поднели су бивши мајор ЈНА Драгослав Грачанин и Томислав Божовић, пилот чији су авион обориле хрватске снаге.

"Ја сам као логораш први ушао у Керестинац, у ноћи између 12. и 13. јануара 1992. године, са још десетак других особа, из затвора у Гајевој обешен за куку камиона", наводи се у Грачаниновој изјави, који је Црвеном крсту навео да су га мучили: командант логора Кларић, Жељко Живец, Виктор, стражар Жељко и још један стражар.

Како наводи Јутарњи лист, Црвени крст је о догађајима у Керестинцу обавестио хрватске власти још у априлу 1992. године, а тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, десетак дана касније, наредио је покретање истраге и стављање тог затвора под контролу војне полиције.

"Сећам се да је извештај био катастрофалан и да је помоћник министра одбране наредио да команду преузме војна полиција", рекао је тадашњи командант војне полиције Маре Лаушић, наводећи да је касније забележено само неколико спорадичних инцидената.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се