Пронађено 17 кг експлозива у Угљевику

Припадници Одељења за истрагу и безбедност Републике Српске, у оквиру акције Барут, у општини Угљевик пронашли 17 кг пресованог експлозива. Пресечен значајан огранак мреже трговине ватреним оружјем и минско-експлозивним средствима, рекао је тужилац Горан Гламочанин.

Тужилац у Специјалном тужилаштву Републике Српске Горан Гламочанин саопштио је да су припадници Одељења за истраге и безбедност у сарадњи с полицијом Центра јавне безбедности Бијељина, у наставку акције "Барут" на подручју општине Угљевик, пронашли око 17 килограма пресованог експлозива "тротил".

Гламочанин је рекао да је акција изведена јуче и да се ради о пронађеном војном експлозиву велике разорне моћи, који спада у формацијска средства и намењен је за рушење објеката, материјала, елемената, као и за израду импровизираних мина, уништавање убојитих средстава и слично.

"Експлозив је пронађен након дојаве и био је добро закопан у шуми у подручју села Горње Забрђе у општини Угљевик", рекао је Гламочанин и додао да цена килограма тог експолозива на црном тржишту износи 100 КМ.

Подсетио је да су припадници Одељења за истраге и безбедност Специјалног тужилаштва у сарадњи са припадницима МУП РС-а и Кантона Тузла започели акцију под називом "Барут" почетком ове године, када су, вршећи претрес неколико локација на ширем подручју Републике Српске и Федерације БиХ, ухапсили пет особа и запленили већу количину оружја и минско-експлозивних средстава.

Гламочанин је рекао да је Специјално тужилаштво Републике Српске 24. марта ове године, подигло оптужницу против три особе у вези са кривичним делима организованог криминала и недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материјала и додао да ће главни претрес у том предмету почети следеће седмице.

Рекао је да ће се акција наставити и даље, истичући да је јуче пресечен један значајан огранак у оквиру постојања мреже трговине ватреним оружјем и минско-експлозивним средствима.

Према његовим речима, огранци те мреже раширени су и другим градовима РС, а утврђено је да је део тих минско-експлозивних средстава дошао са подручја Федерације БиХ.

И даље се трага за тајном фабриком оружја

Гламочанин је најавио да ће наредних дана бити подигнуте оптужнице против неколико лица у вези с овим случајем.

Током акције "Барут", која је изведена 4. фебруара, извршен је претрес три локације на подручју Тузланског кантона и две локације на подручју Угљевика, када су ухапшени Радомир Лакић и Здравко Трифуновић из Угљевика и Сеад Тахриман, Мирза Мешалић и Јасенко Бегић, сва тројица из Тузле, који се терете да су се као чланови злочиначке групе бавили производњом и трговином оружјем.

Кахриман и Лакић означени су као вође те злочиначке организације, која је оружје, произведено у тајној фабрици у РС-у, продавала у БиХ и иностранству по цени од 100 до 300 евра.

Гламочанин је потврдио да та тајна фабрика у којој је произведнео оружје није пронађена и да се и даље трага за њеном локацијом.

Говорећи о јучерашњем пронађеном експлозиву, рекао је да постоје индиције да је могао да буде искоришћен у сврху "остваривања одређених криминалних циљева".

"Будући да се ради о офанзивном експлозиву, њиме би свакако могле да се одвијају терористичке акције или напади на објекте, возила и друго", рекао је Гламочанин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво